Venera

Kolika temperatura bi na Veneri bila da je ta planeta na drugom mestu?

VeneraPovršinska temperatura na Veneri je veća nego na Merkuru iako je Venera dva puta dalja od Sunca. Svaki naš čitalac zna da je to zbog toga što Venera ima gustu, debelu atmosferu punu ugljen dioksida koji je gas staklene bašte. Zato je zanimljivo pitanje kolika bi temperatura bila na Veneri da je ona na mestu drugih planeta.

 

Baloni za proučavanje mogućeg života na Veneri

Venera 12 

Jedno od najpoznatijih astronomskih 'neotkrića' ove godine nesumnjivo je bilo otkrivanje fosfana na Veneri. Otkriće je izazvalo pravi cunami oduševljenih naslova svih vrsta, ali stvar se ubrzo izduvala nakon što je ostatak naučne zajednice uputio žestoke kritike zbog nedostatka dokaza. Originalni članak u časopisu 'Nature Astronomy' sadržavao je grešku u obradi podataka sa opservatorije ALMA, a iako je otkriće bio 'u karantinu', važno je za napomenuti da su autori nisu samo citisali podatak, već su nastavili da tvrdeda na susednoj planeti doista ima fosfana. Naravno, u količinama mnogo nižim od onih koje su isprva sugerisane. Kontroverze oko otkrića, koje je u određenim trenucima poprimilo oblik vrlo kiselog i vrlo neprofesionalnog osobnog sukoba, ipak su uzrokovale astrobiološke implikacije. Fosfan je mogući biomarker, a jedan od mogućih izvora ovog jedinjenja može biti neka vrsta mikroorganizama sposobnih za preživljavanje i razmnožavanje u oblacima sumporne kiseline na Veneri.

 

Venerini vulkani

1Da li je u pitanju geologija, astronomija, fakti ili jednostavno loš marketing, ne znam, ali je činjenica da su Zemljanima unutrašnje planete – dosadne. Da ne bi Sovjeta, o Veneri ne bi znali skoro ništa, iako je bila prva planeta koju smo sleteli ('Венера 7'). Danas je uglavnom koriste za gravitaciona ubrzavanja drugih međuplanetnih sondi. Trenutno se samo (polu)pokvarena japanska sonda 'Akatsuki' nalazi u izduženoj eliptičnoj orbiti oko Venere još od 2015, ali Rusi, Ameri i Indusi planiraju skore posete čak i roverima, 'a kad će... ne zna se'. A da se na Veneri ima šta da se vidi, ima se...

 

Venera vs. Zemlja

orbite uv

Iz daleka gledano Venera i Zemlja su vrlo slične, čak toliko da se za Veneru dugo govorilo kako je sestra naše Zemlje. Šta više da je njena bliznakinja. Obe planete su stenovite, po veličini gotovo identične, sa malom razlikom u korist naše Zemlje. I obe imaju upadljivu atmosferu.

Najvažnije o Veneri

radjanjeVenereVenera - druga po redu velika planeta Sunčevog sistema polazeći od Sunca.To je terestrička (tj. po građi slična Zemlji) i najsvetlija planeta (posle Sunca i Meseca najsvetliji nebeski objekat). Od svih planeta Venera se najviše primiče Zemlji (na 40 miliona kilometara što je jednoko oko 100 razdaljina Meseca od Zemlje). Konačno, Venera je unutrašnja planeta (a to su Merkur, Venera, Zemlja i Mars; iza asteroidnog pojasa se nalaze spoljašnje planete).

Venera sa Saturna

Saturn-Venera-crop

Priznajem – sem par satelita i asteroida i Plutona ne volim da pišem o članovima Sunčevog sistema. Dosadni su. Više volim rakete i sonde. Ipak, povremeno mi nešto skrene pažnju.Venera sa Saturna

Vulkani na Veneri

venera vulkani grafikonIspitivanja sastava visokih slojeva Venerine atmosfere robotičkim letjelicama u njezinoj orbiti te objedinjavajem podataka prikupljenim u periodu 1978-1996 (Pioneer Venus, NASA) odnosno 2006-2012 (Venus Express, ESA) ukazuju na aktivni vulkanizam Zemljine „sestrinske“ planete.

Kad Venera ljubi Sunce!

22crop
Znali smo što će se događati u srijedu, 06. lipnja 2012. godine i zato smo se danima prije pripremali kako bismo dostojno dočekali, učestvovali i ispratili taj događaj. Ovo što ćete ovdje pročitati i vidjeti, događalo se na vrhu Bilogore, iznad prigradskog naselja Sveti Đurađ, kod Virovitice. Glavni glumci u ovoj svemirskoj predstavi bili su planet Venera i naša zvijezda Sunce. ...

Tranzit Venere 2012. - statistika

OrbiteVZ-crop

TV2012-logo

Orbita Venere ima nagib od 3,4° prema orbiti Zemlje, a ekliptiku preseca u dve tačke (čvorovi) kroz koje Sunce prolazi svake godine početkom juna i decembra meseca. Ukoliko se Venera tada nađe u donjoj konjunkciji onda, za nas Zemljane prelazi preko Sunčevog diska.

Tranzit Venere 2012.

TV2012-logo

zemlja-tranzit-255Ceo tok ovogodišnjeg tranzita Venere videće se iz istočne Azije, istočnog dela Australije i sa Pacifika. U Evropi i istočnom delu Afrike videće se samo kraj tranzita i to nakon izlaska Sunca. U SAD i severnom delu južne Amerike videće se početak tranzita pri zalasku Sunca.