Lako je kupiti pogrešan teleskop. Problem je nabaviti onaj koji vam najviše odgovara i zato evo nekih saveta.

teleskopi

Nemojte srljati u kupovinu, prvo se raspitajte, isprobajte i proverite. Naj-teleskop može za vas da bude potpuni promašaj. Jedan moj prijatelj je svojevremeno kupio moćan teleskop sa ogledalom od 25 centimetara i snažnom montažom - koji mu već pet godina leži pod krevetom odakle ga je dva puta vadio i koristio jer je glomazan, težak i jedva mu stane u kola. Imam i drugog prijatelja koji je kupio mali teleskop od 10 centimetara sa tronošcem koji mu stoji u kolima i koji kad god je negde na putu noću, izvadi i postavi za pet minuta. I sad, koji teleskop je bolji: moćniji koji ne koristite ili slabiji koji koristite?

Ponekad i u marketu možete naći da prodaju teleskop i neuki prodavac vam savetuje: uzmite ovaj, on uveličava 700 puta! To međutim ništa ne znači ako je slika mutna. Pravi teleskopdžija će uvek izabrati manje uveličanje sa dobrom, oštrom i svetlom slikom, nego veliko uvećanje sa mutnom i tamnom slikom.

Ili kupite teleskop idealan za posmatranje planeta, a onda zaključite da vas više interesuju magline. Ili otkrijete da vas zapravo zanima astrofotografija. Ili pročitate divan ilustrovani članak o čuvenoj galaksiji Vrtlog pa kupite teleskop da biste videli tu lepotu univerzuma a onda shvatite da ste novac bacili jer se ni kroz jedan teleskop ta i druge galaksije ne vide tako kakve nalazite u časopisima. Jer, jedno je fotografija, a sasvim drugo piljenje kroz okular. 

Zbog svega pomenutog (a nismo sve pomenuli) dobro je ako možete na terenu da steknete neko iskustvo. Povremeno neka astronomska društva organizuju javna posmatranja sa više teleskopa. Idite tamo, steknite iskustvo. U Astronomskom kampu na Fruškoj gori svake godine se skupi nekoliko desetina teleskopa sa isto toliko njihovih vlasnika od kojih su neki izvrsni poznavaoci teleskopa i koji će vam rado dati savet. Slične kampove možete posetiti i u Hrvatskoj (AD Beskraj, Višnjan) i u Makedoniji (Skopsko AD)… 

Ako ste suviše nestrpljivi pa želite što pre da kupite teleskop, pazite bar na to da on bude na stabilnoj montaži, da na njoj čvrsto i stabilno stoji (u suprotnom i lak povetarac će onemogućiti posmatranje), gledajte da slika ne bude razlivena, da bude oštra ne samo u centru okulara već i po rubovima…   

I još nešto: ovo je prirodni put za astronome amatere. Kupite prvo dvogled i nabavite dobar astronomski program – ima ih puno besplatnih, a ovaj je možda i najpopularniji: https://stellarium-web.org. Upoznajte raspored sazvežđa, uočite na nebu planete. Tek posle toga, ako vas posmatranje i dalje zanima, počnite da razmišljate o teleskopu. U astronomiji je vrlo važno da se naučite strpljenju.

Evo i nekih članaka koji treba da vam otvore oči i olakšaju izbor (mada, moguće je da će vam izobilje saveta samo sve iskomplikovati, pa zato čitajte polako i oprezno i preskočite ono što vas ne zanima):

Gde da kupite teleskop? Ovo je naša preporuka: http://www.teleskop.rs

Opšta uputstva:


Osnovno o dvogledu:

Dvogled  ( + Kako da kolimirate dvogledČuvanje dvogledaKako očistiti optiku dvogleda?)


Ovde se opisuje šta možete da vidite kroz teleskop zavisno od njegovog prečnika:

ŠTA SE VIDI KROZ TELESKOP?


Za napredne amatere

O amaterskim teleskopima, odlični, prilično stručni članci, za viši nivo interesovanja:


Šta možete da vidite golim okom, dvogledom i teleskopom od objekata Sučnevg sistema:

Šta se vidi u Sunčevom sistemu


Kao što naziv članka kaže:

Kako da posmatrate Mesec - uvodne napomene


Posmatrači sugerišu da Mesec posmatrate kada nije pun jer se reljef našeg satelita u punoj meri otkriva tek kada se na njemu pojave senke. IPAK… 

Šta se vidi na punom Mesecu!


Korisno:

 

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka