Relaksacija

Svet N dimenzija

 vreme dimenyija5CR

Luč pesnikova se nije ugasila posle Sveta elektrona, naprotiv kao da se još više rasplamsala. U veku koji je tek počeo i koji će se po naučnim dostignućima „gorditi nad svijem vijekovima“ Valerij Brjusov kao da to predoseća i u velikom žaru nastavlja da piše.

 

 

29 februar

2902

Danas je 29. februar. Kada njega nema godina je kraća i traje 365 dana.Evo nekih zanimljivosti o broju 29

Fujare mesto teleskopa

IMG 0007Nema 'leba u astronomiji, ova tri momka su se okrenula muzici, zamenuli su teleskope fujarama i – krenulo im. Preksinoć su odžali koncert u Slovačkom kulturno centru u NS. Sa velikim uspehom. Kako čujemo, upravo oni će otvoriti sledeću Mesijeov maraton!

Ponovo petak 13

petak13Opet je petak, 13-ti. Ove godine biće ih još dva, dakle ukupno tri. Prvi je danas, 13. februara, sledeći će biti u martu, a zatim u novembru.

Rešena zagonetka!

spirit
 

Bilo je potrebno manje od dva minuta od trenutka objavljivanja pesme-zagonetke pa do prvog i to tačog odgovora. A prvi je bio Boris koje je napisao:

ZAGONETKA

Moje ime duh je
lutah pustinjom kamenom
i lutah pustinjom peščanom
jalovom bez kapi kiše
usamljen sa još jednim
bratom... 

Možete li da režite zagonetku?

Šta nam je ostalo od Apola

komandni-modulPiše danas u Večernjim novostima da je pre 44 godine u BG, na trgu Marksa i Engelsa (koji se sada zove Trg Nikole Pašića) bio „postavljen svemirski brod. ’Apolo 10’“. Zapravo radilo se o komandnom i o lunarnom modulu koji su proputovali Jugoslaviju i bili su izloženi prvo u Ljubljani, a posle Beograda i u Skoplju.