Biografije

10 zanimljivih činjenica koje verovatno niste znali o Ser Isaku Njutnu

Njutn300Za Njutna su svi čuli, smatra se jednim od najvećih naučnika u istoriji čovečanstva. Njegovo kapitalno delo objavljeno u tri toma je Philosophiæ Naturalis Principia Mathematicaili kraće samo „Principia“. U ovom delu Njutn je izneo svoje zakone kretanja čime je udario temelje klasičnoj mehanici, kao i Njutnov zakon opšte gravitacije i izvođenje Keplerovih zakona planetarnog kretanja (koje je Kepler otkrio empirijski). Principia se s pravom smatra jednim od najvažnijih dela u istoriji nauke.

 

Opširnije: 10 zanimljivih činjenica koje verovatno niste znali o Ser Isaku Njutnu

Write comment (1 Comment)

Stiven Vajnberg: Nezaboravan karakter

StivenMMb

Jula meseca ove godine napustio nas je Stiven Vajnberg (Steven Weinberg, 1933-2021) jedan od fizičara   koji su oformili našu sadašnju sliku fundamentalne fizike i kosmologije. Priče o fizičarima takvog kalibra uvek su priče o lepoj fizici, a u ovom slučaju radi se i o interesantnom karakteru koji je imao izuzetan uticaj i u struci i van tehničkog kruga svoje struke. Evo na kraju nekoliko crtica o Vajnbergu kao osobi.

Opširnije: Stiven Vajnberg: Nezaboravan karakter

Write comment (0 Comments)

Stiven Vajnberg: Dva doprinosa kosmologiji

Stiven

Jula meseca ove godine napustio nas je Stiven Vajnberg (Steven Weinberg, 1933-2021) jedan od fizičara   koji su oformili našu sadašnju sliku fundamentalne fizike i kosmologije. Priče o fizičarima takvog kalibra uvek su priče o lepoj fizici, a u ovom slučaju radi se i o interesantnom karakteru koji je imao izuzetan uticaj i u struci i van tehničkog kruga svoje struke. Sam Vajnberg je imao nekoliko značajnih doprinosa kosmologiji. Opisaćemo ovde dva najpoznatija.

 

Opširnije: Stiven Vajnberg: Dva doprinosa kosmologiji

Write comment (0 Comments)

Stiven Vajnberg i pola veka savremene kosmologije

 VajnbergMM crop300

Jula meseca ove godine napustio nas je Stiven Vajnberg (Steven Weinberg, 1933-2021) jedan od fizičara   koji su oformili našu sadašnju sliku fundamentalne fizike i kosmologije. Priče o fizičarima takvog kalibra uvek su priče o lepoj fizici, a u ovom slučaju radi se i o interesantnom karakteru koji je imao izuzetan uticaj i u struci i van tehničkog kruga svoje struke. Opisaćemo prvo Vajnbergov uticaj na savremenu kosmologiju.

Opširnije: Stiven Vajnberg i pola veka savremene kosmologije

Write comment (0 Comments)

Druga strana Tristana Hübscha

17088841324 5d929ee8d1 o 

Profesor Tristan Hübsch je cenjeni fizičar sa Howard univerziteta u Vašingtonu na kome je proveo ceo svoj dosadašnji radni vek od nekoliko decenija. Sem profesurom profesor Hibš se bavi i drugim zanimljivim poslovima pa je tako do sada održao stotinak predavanja po pozivu širom sveta, napisao 150 ili tako nešto članaka u važnim stručnim i naučnim časopisima, autor je nekoliko teških knjiga (ni jedna nije razumljiva nama običnim smrtnicima) itd. a svake godine (s izuzetkom zadnje dve zbog pandemije) negde s proleća dolazi u Novi Sad kao   gostujući profesor na Prirodno matematičkom fakultetu. 

 

Opširnije: Druga strana Tristana Hübscha

Write comment (0 Comments)

Danica više nije sa nama

DraskovicDanicu smo upoznali kao Danicu Lukač. Kasnije kada se udala prezime je promenila u Drašković, ali u oba slučaja ona je bila naša Danica.

Imala je jako težak život koji je podnosila, bar se nama tako činilo, lako i sa osmehom. Uvek je bila vedra. Imala je krupne, malo snene oči kojim nas je posmatrala dobroćudno kao što mama posmatra malo dete.

Opširnije: Danica više nije sa nama

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Звонко said More
  A ja bih izabrao Mihaijla... 2 dana ranije
 • dragant said More
  Foto Oriona, Zemlje i Meseca baš je... 2 dana ranije
 • selena said More
  Tako piše u izvornom tkestu... 3 dana ranije
 • Zoran said More
  "... etan i metan, koji su tečni na... 3 dana ranije
 • selena said More
  Ja mislim da se taj kamen nalazi u... 4 dana ranije

Foto...