Biografije

Zoran Knežević

Knezevic 580Rodio se 23. avgusta 1949. godine u Osijeku. Kasnije prelazi u Beograd gde je završio astronomiju 1972. magistrirao 1976. i doktorirao 1989. godine.

E-knjiga: Knjige i filmovi jednog Nobelovca.

Torh 85pdf"Knjige i filmovi jednog Nobelovca" - sada i u formi elektronske knjige. 

Profesor Milan Mijić, autor feljtona o Kipu Tornu, odlučio je da njegov tekst u pet nastavak, pretoči i u PDF knjigu kako bi bio u pristupačniji zainteresovanim čitaocima, i kako bi oni mogli da ga svrstaju u svoju elektronsku biblioteku.

Kako pobeći iz crne rupe, koliko je teška fizika, i Štokholm

Kip 05 The Science of Interstellar(Peti i poslednji članak na temu "Knjige i filmovi jednog Nobelovca.")

Recimo pošteno da kako se Interstelar približava kraju priča je sve manje jasna. Mnogi gledaoci su komentarisali da neki detalji, kao recimo izlazak astronauta Kupera iz crne rupe (?!?) izgledaju kao deus ex machina! A i pre toga, ako neko cepidlači pa umesto da samo uživa u filmu uzme da se pita „a zašto baš tako?“, dosta takvih pitanja kao da nemaju jasan odgovor u filmu ili se kriju iza rečenice-dve kriptičnog dijaloga.

“INTERSTELAR”, FILM I KNJIGA

k04 1mm

(Četvrti članak na temu "Knjige i filmovi jednog nobelovca.")

Kada se priključio projektu filma „Interstellar,“ režiser Kristofer Nolan je navodno odmah agresivno pitao: “Ko je taj Kip Torn? Hoće li on da mi kaže šta ne smem da radim?!?”

Kako se ispostavilo, filmski umetnik i fizičar su brzo našli zajednički jezik i razvili saradnju i uzajamno poštovanje za svoje respektivne sposobnosti. Rezultat je film u kome su na najbolji način do sada prikazane crne rupe i njihov dramatični efekat na okolni svemir.