Vreme

Koliko traje dan?

52435676540 4bc877b021 o 

Jedan okret Zemlje oko svoje ose je jedan dan (= obdanica + noć). I taj dan traje 24 časa što znaju skoro svi. Ako ćemo preciznije, dan traje 86400 sekundi. Ali to je tako u teoriji. U praksi dan traje više ili manje samo ne baš tih 86400 sekundi, jer brzina rotiranja je promenljiva. Na brzinu rotiranja planete, a time i na dužinu dana, imaju uticaj sva ostala okolna tela, a naročito Mesec, a zatim i kretanje Zemljinog jezgra, okeana, atmosfere, neki jači zemljotres itd. 

 

Opširnije: Koliko traje dan?

Write comment (0 Comments)

Kratka istorija letnjeg računanja vremena

klepsidra103Kao i skoro sve druge druge velike ideje tako i manipulisanje sa računanjem vremena u pojedinim periodima godne izmišljeno je još u antičko doba. Tako su tokom leta neke države produžavale trajanje časa. Rimljani su imali poseban vodeni časovnik sa različitim skalama za različite mesece tokom godina.

U moderno doba prvi koji je sugerisao da se leti ustaje ranije bio je Bendžamin Frenklin (Benjamin Franklin, 1706 – 1790, američki naučnik, političar, pronalazač i jedan od tvoraca čuvene američke Deklaracije o nezavisnosti), u vreme dok je, kao američki izaslanik, živeo u Parizu. U jednom pismu iz 1784. urednicima lista Journal of Paris, on savetuje Parižanima da štede sveće ustajući ranije kako bi što više koristili sunčevo svetlo. Članak je, međutim, imao šaljivi karakter pa nije sasvim jasno koliko je Frenklin bio ozbiljan u svojoj sugestiji.

Opširnije: Kratka istorija letnjeg računanja vremena

Write comment (0 Comments)

Zašto postoje prestupne godine

Gregorianscher Kalender Petersdom

...To je bio sasvim dobar kalendar – za neko vreme. Međutim taj kalendar je imao grešku, jer godina ne traje 365 dana i šest sati, kako se tada verovalo, već 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 45 sekundi. Razlika između sunčane (tropske) godine i julijanskog kalendara je iznosila nešto više od 11 minuta, ali vremenom se ta razlika akumulirala. Za 128 godina ona je narasla na čitav jedan dan i stalno se povećavala. Pre ili kasnije taj kalendar je morao da doživi reformu, a to se dogodilo 1582. u vreme pape Grgura XIII.

 

Opširnije: Zašto postoje prestupne godine

Write comment (0 Comments)

Marsov kalendar

SunstOnMarsDD

Marsu je svakako potreban sopstveni kalendar - koristiti tamo naše, zemaljske datume, jednostavno nije praktično. Ako vam neko kaže da je sada 15. decembar, znaćete da je u Moskvi sneg a da u Sidneju prži Sunce, ali vam to ništa neće reće o vremenskim uslovima na Marsu.

 

Opširnije: Marsov kalendar

Write comment (1 Comment)

2024. godina

godina 

Sem jednog detalja kalendarski 2024. godina je ista kao i prošla, 2023:

Nova godina je došla u ponedeljak tačno u 11 sati po našem vremenu. Dodirnula je Zemlju na Božićnim ostrvima u državi Kiribati. Zatim je nastavila da klizi oko planete da bi u 13 sati sledećeg dana sišla sa nje na Baker Island Howland i pustila Zemlju da plete svoju godinu. I evo, drugi dan je već na izmaku. Naravno, svuda gde je Nova godina stigla bilo je nula sati.

 

Opširnije: 2024. godina

Write comment (1 Comment)

Šta je to prestupna godina

prestupna

Gregorijanski kalendar, koji koriste gotovo sve zemlje sveta, se ponavlja u ciklusu od 400 godina. Znači, posle 400 godina nastupa period kada se za svaku godinu ponavlja kalendar sa istim rasporedom datuma i dana u nedelji kao i u kalendaru od pre 400 godina (kalendar za 2000. godinu jednak je kalendaru za 2400. godinu; kalendar za 2001. jednak je kalendaru za 2401; kalendar za 2002. kalendaru za 2402. itd.). U tom jednom ciklusu ima 97 prestupnih godina.

Opširnije: Šta je to prestupna godina

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • mikac04 said More
  haha, toliko tekstova, auu, odlicno... 1 dan ranije
 • mikac04 said More
  bravo autoru, hvala 1 dan ranije
 • mikac04 said More
  odlican text 1 dan ranije
 • mikac04 said More
  :D Hvala :D 1 dan ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Satelitiski navigacioni sistem za Mesec... 3 dana ranije

Foto...