Vreme

Januar naš svakidašnji

Janus1 smSvaki početak je težak, zanimljivosti o januaru.

Prve sekunde, prvog dana, prvog mjeseca godine 1999. na prostoru Europe uvedena je nova valuta – euro. Istine radi, u tom je trenutku euro bio samo računalni zapis no ubrzo su euro novčanice i kovanice počele zamjenjivati franke, šilinge, lire, tolare, marke.. Januaru je tako pripala uloga predvodnika jedne nove financijske odiseje na starom kontinentu.

 

Ali zašto baš prvog siječnja (januara)?

prvi sijecnjaZašto baš prvog siječnja a ne primjerice drugog ožujka (marta) ili prvog travnja (aprila)? Sa stajališta astronoma Nova bi godina mogla započeti u bilo kojoj točci Zemljine orbite oko Sunca. Prvog siječnja se na Zemlji a ni u svemiru ne događa ništa posebno, dapače to je sasvim običan dan. Početak godine je više društvena, dogovorena stvar. Mogla bi primjerice započeti prvog dana zime od kada noći postaju sve kraće a dani sve duži, Babilonci i Heleni su tako radili. Nama bliži Rimljani su pak godine započinjali prvog dana proljeća. Asirci su pak godine započinjali prvog dana jeseni. A zašto ne prvog dana ljeta ili bilo kojeg dana u Zemljinom krugu oko Sunca?

2021. godina

kalendari2021. godina je obična, redovno, ima 365 dana, počinje u petak a i završava se u petak. Takav slučaj, da godina počinje i završava se istog dana u nedelji, važi za redovne godine. Prestupne počinju dan kasnije.

Galaktička godina

Mlecni put spirale crop

OK, znamo da se Zemlja okreće oko Sunca i jedan krug oko zvezde zatvori za 365 dana i nešto sati (ili ako baš hoćete preciznije za 365,256363004 dana). Ali ni Sunce ne miruje na svom mestu u galaksiji, već se kreće oko njenog centra. 

 

U nedelju pomeraju se kazaljke - počinje letnje računanje vremena - 2020.

ekvilibristika

U nedelju 29. marta 2020. ujutro, u 2 sata prelazimo na letnje računanje vremena i časovnici se zato pomeraju jedan sat unapred. U nedelju 29. marta 2020. ujutro, u 2 sata prelazimo na letnje računanje vremena i časovnici se zato pomeraju jedan sat unapred.

 

Zašto postoje prestupne godine

Gregorianscher Kalender Petersdom

...To je bio sasvim dobar kalendar – za neko vreme. Međutim taj kalendar je imao grešku, jer godina ne traje 365 dana i šest sati, kako se tada verovalo, već 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 45 sekundi. Razlika između sunčane (tropske) godine i julijanskog kalendara je iznosila nešto više od 11 minuta, ali vremenom se ta razlika akumulirala. Za 128 godina ona je narasla na čitav jedan dan i stalno se povećavala. Pre ili kasnije taj kalendar je morao da doživi reformu, a to se dogodilo 1582. u vreme pape Grgura XIII.