Vreme

Galaktička godina

Mlecni put spirale crop

OK, znamo da se Zemlja okreće oko Sunca i jedan krug oko zvezde zatvori za 365 dana i nešto sati (ili ako baš hoćete preciznije za 365,256363004 dana). Ali ni Sunce ne miruje na svom mestu u galaksiji, već se kreće oko njenog centra. 

 

U nedelju pomeraju se kazaljke - počinje letnje računanje vremena - 2020.

ekvilibristika

U nedelju 29. marta 2020. ujutro, u 2 sata prelazimo na letnje računanje vremena i časovnici se zato pomeraju jedan sat unapred. U nedelju 29. marta 2020. ujutro, u 2 sata prelazimo na letnje računanje vremena i časovnici se zato pomeraju jedan sat unapred.

 

Zašto postoje prestupne godine

Gregorianscher Kalender Petersdom

...To je bio sasvim dobar kalendar – za neko vreme. Međutim taj kalendar je imao grešku, jer godina ne traje 365 dana i šest sati, kako se tada verovalo, već 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 45 sekundi. Razlika između sunčane (tropske) godine i julijanskog kalendara je iznosila nešto više od 11 minuta, ali vremenom se ta razlika akumulirala. Za 128 godina ona je narasla na čitav jedan dan i stalno se povećavala. Pre ili kasnije taj kalendar je morao da doživi reformu, a to se dogodilo 1582. u vreme pape Grgura XIII.

 

Šta je to prestupna godina

prestupna

Gregorijanski kalendar, koji koriste gotovo sve zemlje sveta, se ponavlja u ciklusu od 400 godina. Znači, posle 400 godina nastupa period kada se za svaku godinu ponavlja kalendar sa istim rasporedom datuma i dana u nedelji kao i u kalendaru od pre 400 godina (kalendar za 2000. godinu jednak je kalendaru za 2400. godinu; kalendar za 2001. jednak je kalendaru za 2401; kalendar za 2002. kalendaru za 2402. itd.). U tom jednom ciklusu ima 97 prestupnih godina.

Letnje računanje vremena - 2019

ekvilibristika

U nedelju 31. marta činiće nam se da je jutro prerano došlo i da nam je oduzet jedan sat spavanja ili čega god što već ujutro radimo. Rano, dva sata posle ponoći velika kazaljka na satu će preskočiti čitavih šezdeset minuta i prebaciće se na trojku. Takvo je pravilo zadnje nedelje u martu. Tako počinje letnje računanje vremena. Ali, kako stoje stvari neće se još dugo takvi skokovi raditi. Kroz godinu ili dve čitava Evropa, a sa njom i mi, ukinućemo ovu gimnastiku velike kazaljke. 

Kraj letnjeg računanja vremena

Kako stvari stoje kraj ovakvog računanja vremena kakvo je sada na snazi će zbilja doživeti svoj kraj, samo se još ne zna tačno kada, tj. koje godine će on, taj kraj, nastupiti. A dotle treba znati sledeće za ovu godinu:

satZIMSKI

U nedelju, 28. oktobra 2018. završava se letnje računanje vremena.

Srećna vam Svetska nedelja svemira

sputnik 1 rg

U istoriji ljudske civilizacije 4. oktobar 1957. upisan je velikim slovima. Tog dana Sovjetski Savez je uspešno uveo u orbitu oko Zemlje prvi veštački satelit, sasvim nemaštovito nazvan Sputnjik (satelit) I. Mala metalna kugla sačinjena od aluminijumskih legura, veličine košarkaške lopte (58 cm), teška 83,6 kilograma...