Mars

Osvajanje Marsa

MarsDetalj

Šezdesetih godina prošlog veka napravljene su ozbiljne procene stručnjaka, a stvoreno je i duboka uverenja široke javnosti da je odlazak na Mesec, zatim i na Mars prirodan sled stvari i istorijska neminovnost. Raketna tehnologija se ubrzano razvijala i činilo se da na tom putovanju nema nikakvih prepreka. Istina, datum sletanja na Mars smeštao se tek na početak 21. veka što su sredovečni i stariji ljudi tog doba sa razočarenjem primili jer su žarko želeli da dočekaju spuštanje na tu planetu.

 

Opširnije: Osvajanje Marsa

Write comment (4 Comments)

Cacao na Marsu

Detalj 

Ovo na slici nije prvi meteorit na kojega je NASA-in rover Curiosity nabasao otakako je prije 10,5 godina stigao na Mars, ali je vjerojatno najfiniji primjerak od te vrste dosad. Smjesta se prepozna da nije riječ o marsovskom kamenu! Zapravo, uopće nije riječ o kamenu. Meteorit je od željeza i nikla, što vjerojatno znači da je bio dio jezgre nekog nesuđenog planeta, kojemu je unutrašnjost bila u jednoj razvojnoj fazi rastaljena i diferencirana. To zadnje znači da su najteži sastojci bili potonuli na dno, tj. u središte objekta. Nažalost, tijelo je očigledno bilo razoreno u nekom kasnijem, vrlo dinamičnom događaju.

 

Opširnije: Cacao na Marsu

Write comment (0 Comments)

NASAin lender InSight detektovao najjači potres iakda zabeležen na drugoj planeti

crop

Procenjuje se da je magnituda 5, zapravo najveći potres ikada koji je detektovan na drugoj planeti. NASAin lender InSight detektovao je taj potres na Marsu i to ga kandiduje za najjači ikada zabeleženi potres na drugoj planeti. Marsotres de desio 4.5.2022. godine, odnosno 1.222. marsovski dan misije. InSight je do sada detektovao više od 1.313 marsotresa od početka misije, odnosno od novembra 2018. godine kada se lender uspešno spustio na površinu Marsa. Najveći prethodno zabeleženi marsotres bio je, po procenama, magnitude 4,2 i detektovan je 25.8.2021. godine.

 

Opširnije: NASAin lender InSight detektovao najjači potres iakda zabeležen na drugoj planeti

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Boris Saksida said More
  Pozdrav i čestitke svima !!!!!!lp Boris 20 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm,....najprije....izvinite što nisam... 21 sati ranije
 • Rekreativac said More
  Čitam tekst i osmeh mi na licu, kao da... 1 dan ranije
 • Zvezdobrojac said More
  Odličan kamp, odlično takmičenje i... 1 dan ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm.....baš lepo,Jurij malo osiveo,malo... 2 dana ranije

Foto...