SF

Zvezda

1bcrop

Kratka priča Artura C. Klarka „Zvezda” pojavila se u naučnofantastičnom časopisu Infiniti Science Fiction 1955. godine. Priču je napisao u stanju neobično intenzivnih emocija. Priča se bavi temom koja je obrađena u delu H. G. Vellsa pod nazivom „Zvezda“ (1897). U Velsovoj priči, sudar nebeskog tela sa Jupiterom i uništenje te planete podseća ljudsku rasu da je isto tako lako mogla biti uništena. Klarkova priča na sličan način stavlja ljudsku rasu u galaktički kontekst koji sugeriše da planeta Zemlja i njeni stanovnici možda i nisu toliko važni u kosmičkom poretku stvari, kao što nisu bili dinosauri.

 

Opširnije: Zvezda

Write comment (0 Comments)

Film: Don't Look Up

Dont Look Up 2021 filmMožemo reći da je u pitanju film snimljen po mogućem događaju. Znamo za Ortov oblak u kome kruže milioni kamenoledenih gromada od kojih se povremeno neka uputi ka unutrašnjosti Sunčevog sistema. Znamo i da će spoljne planete, prvenstveno Jupiter skrenuti ta tela od sudara sa Zemljom, i da su šanse udara u Zemlju vrlo male, ali ne i nemoguće.

 

Opširnije: Film: Don't Look Up

Write comment (2 Comments)

Odredište Mesec

DM1

Naučno fantastični film u tehnikoloru iz 1950. godine. Malo ko danas i zna šta je to tehnikolor, ali nekada je ta reč bila garancija dobrog filma jer se radilo o tehnici koju je mogao da priušti samo dobrostojeći filmski studio. Uzmite da se radi o filmu sa slikom u vrlo zasićenim bojama što je nakon više godina crno belog filma bila velika atrakcija za gledaoce i privlačila ih u bioskopske sale.

 

Opširnije: Odredište Mesec

Write comment (0 Comments)

Koji vek za život je bolji: 23. ili 24?

23. ili 24. vek – u kom je bolji život

Star Trek TOS logo.svg  
  ili  
    Star Trek The Next Generation Logo.svg

U vreme Zvezdanih staza (Star Trek) mnogi problemi koji nas danas opterećuju su rešeni i ljudi tih budućih vekova ne znaju šta je glad, šta su bolesti, siromaštvo. Život u doba Zvezdanih staza je komforniji, bezbedniji, sigurniji, bogatiji, on nije opterećen današnjim ludostima, nema u njemu verske zatucanosti, kvazinauke i drugih gluposti koje opsedaju um današnjih ljudi.

Opširnije: Koji vek za život je bolji: 23. ili 24?

Write comment (4 Comments)

Černobilj (Chernobyl 2019)

Chernobyl 2019 Miniseries(za one retke čitaoce AM koji još nisu počeli da gledaju seriju)

Serija je emotivna, surova, brutalna i nežna, mučna, moralna i iskvarena, ispunjenja herojstvom, prožrtvovanošću i prevarama, ili jednom rečju moćna je. Dobila je do sada izuzetno visoke ocene i kritike i gledalaca. Na IMDB 9,7 od 10 mogućih i na listi TV emisija istog sajta zauzela je prvo mesto (ispred Planet Earth IIkoja je dostigla ocenu 9,5). 

Opširnije: Černobilj (Chernobyl 2019)

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • dragant said More
  Siniša je izneo svoje mišljenje o... 16 sati ranije
 • dragant said More
  Siniša, nisi promašio sajt. Zašto se... 20 sati ranije
 • gost said More
  veliki covek, hvala, edukativan tekst 1 dan ranije
 • Pero ložač said More
  E, moj Siniša! Kome ti mantijašku bozu... 2 dana ranije
 • Kiko said More
  Siniša brate svaka čast na komentaru.... 2 dana ranije

Foto...