Opservatorije

Konačno prebačen teleskop u Mladenovo!

AZCL0920

Nakon 289 dana od kako smo objavili vest da je teleskop Ritchey Chretien, od 16 inča stigao na Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, konačno je došao dan kada je taj teleskop prebačen u svoju matičnu opservatoriju, u selu Mladenovo, 40tak kilometara severno od Novog Sada. Za tu operaciju bilo je angažovano dvoja kola od kojih su jedna imala veliki tovarni prostor. U jedna je stao sam teleskop, a u druga montaža sa tegovima i drugim sitnim inventarom.

 

Opširnije: Konačno prebačen teleskop u Mladenovo!

Write comment (0 Comments)

Godinu dana rada teleskopa Džejms Veb

TitanCrop

Prošla je prva godina rada jednog do najskupljih i najkompleksnijih projekata u istoriji istraživanja svemira. Teleskop Džejms Veb je zvanično počeo sa radom u julu prošle godine i može se reći da je za sada ispunio velika očekivanja koja su bila postavljena pred mašinu za čiju realizaciju je bilo potrebno preko 30 godina.

 

Opširnije: Godinu dana rada teleskopa Džejms Veb

Write comment (2 Comments)

Poseta ESO La Silla opservatoriji u Čileu

ls 5

Da li ste u skorije vreme obišli Opservatoriju ESO na La Silla u Čileu? Ja bio pre neki dan, ne stvarno ali virtualno preko Messengera. Zvoni mi telefon oko pola devet uveče, ko li je to, a ono Zdenek Bardon ESO Photo Ambassador iz Češke. Prihvatim poziv i on me pita da li hoću da malo pogledam panoramu oko ove pustinje Atacama i teleskop koji upravo puštaju u rad. Pa ko ne bi. Najpre mi pokazuje unutrašnjost opservatorije ESO 1.52 sa 1,52 metarskim teleskopom koji su prepravili i automatizovali i pustili ponovo u rad. Sproveo me je zatim kroz kontrolnu sobu na terasu gde mi je pokazao panorama sa mnoštvom teleskopa. Usput sam malo slikao telefonom da bih i Vama pokazao nekoliko slika.

 

Opširnije: Poseta ESO La Silla opservatoriji u Čileu

Write comment (0 Comments)

Kineske kosmičke opservatorije u potrazi za Zemljom 2.0

4

Nisam ti ja neki astronom ili planetolog. Više sam inženjer. Ali to ne znači da povremeno ne zavirim i u tuđe dvorište – šta ćeš, sitna ljudska duša. Mada samo u najširim potezima, ipak pratim šta ima novo i među zvezdama. Pet para ne dajem na priče o kolonizaciji Meseca, teraformiranju Marsa, bazama na Tritonu i slično, a kad pročitam 'planove' za putovanja do drugih planetnih sistema, to jednostavno preskačem. Ali, od kako su se 'pojavili' Kinezi, krajičkom oka pratim šta rade kosooki... opasni tipovi. Igram na kartu da će za desetak godina AM imati punu prvu stranu ispunjenu kineskim kosmičkim

 

Opširnije: Kineske kosmičke opservatorije u potrazi za Zemljom 2.0

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Kizza said More
  Zanimljivo otkriće. Nejasna je ta... 23 sati ranije
 • Baki said More
  Stručnjaci trenutno procenjuju... 2 dana ranije
 • mikac04 said More
  haha, toliko tekstova, auu, odlicno... 2 dana ranije
 • mikac04 said More
  bravo autoru, hvala 2 dana ranije
 • mikac04 said More
  odlican text 2 dana ranije

Foto...