Sateliti

Zašto Mesec beži od nas?

tides1

Mesec je pre 4,5 milijarde godina obletao našu planetu na svega tridesetak hiljada kilometara visine (22,530 kilometara govore neki proračuni). Danas je petnaest i više puta dalje i u proseku nalazi se na visini od 385 000,6 kilometara (od središta Zemlje do središta Meseca). On od praiskonskih vremena stalno beži od nas.  

Opširnije: Zašto Mesec beži od nas?

Write comment (9 Comments)

Šta kada bi Mesec iznenada nestao

ZemljaMesec

Zamislite da se jedne noći probudite, a na nebu nema Meseca iako bi trebalo da ga bude. Gotovo 4,5 milijarde godina on je tu sa nama, vrti se oko Zemlje, i onda nestane! Šta bi se dakle desilo? Zapravo, sem astronoma, njegov nestanak te noći bi malo ko primetio. Međutim, iako sasvim neprimetne, bar za nas ljude, posledica bi bilo.

 

Opširnije: Šta kada bi Mesec iznenada nestao

Write comment (0 Comments)

Novi sateliti u Sunčevom sistemu

new moon 1.jpgBroj poznatih prirodnih satelita pre neki dan se povećao za tri. To je objavio Centar za male planete Međunarodne astronomske unije 23. februara 2024. Radi se o satelitima dve planete: Urana i Neptuna i sada Uran ima 28 poznata meseca – jedan više nego do sada, a Neptun 16, tj. dva više nego do pre neki dan.

 

Opširnije: Novi sateliti u Sunčevom sistemu

Write comment (0 Comments)

Io osvetljen svetlošću Sunca i odbijenom svetlošću od Jupitera

Io350

NASA-in svemirski brod Juno kruži oko Jupitera od 2016. Njegova glavna misija je proučavanje strukture, atmosfere, magnetosfere i porekla džinovske planete. Juno posmatra neke od Jupiterovih satelita, posebno Io, najbliži i najvulkanskiji svet u Sunčevom sistemu, sa stotinama aktivnih vulkana koji izbacuju lavu i gas u svemir. Iov vulkanizam pokreće sprega jakih gravitacionih sila Jupitera i drugih njegovih satelita, koji stvaraju plimne sile koje ga zagrevaju, uzrokuju unutrašnju dinamiku i promene na površini Ia.

 

Opširnije: Io osvetljen svetlošću Sunca i odbijenom svetlošću od Jupitera

Write comment (1 Comment)

MESEC - kako je nastao

Mesec

Sa sigurnošću se može konstatovati da Mesec od najranijih dana predstavlja predmet interesovanja i proučavanja ljudi. To je razumljivo, ako se uzme u obzir da nam je on najbliži nebeski sused, i pored Sunca, najdominantniji objekat na nebu. Ali ono što je u savremeno doba ubrzalo izučavanja Meseca potiče iz sasvim drugih razloga.

Opširnije: MESEC - kako je nastao

Write comment (0 Comments)

Faze Meseca

kakosevidi

Mesec je tamno telo, on ne zrači svoju svetlost i zato možemo da vidimo samo onaj njegov deo koji obasjava Sunce. Kako opet Mesec stalno menja svoj položaj u odnosu na Zemlju i Sunce taj deo će, posmatrano sa Zemlje, svakog dana izgledati drukčije. Kažemo - Mesec prolazi kroz mene ili faze.

 

 

 

 

 

 

 

Opširnije: Faze Meseca

Write comment (4 Comments)

Potkategorije

MESEC
Broj članaka:
3

Komentari

 • polux11 said More
  Naljutiće se Kinezi što njihove... 19 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Neka vam uspije,baš lepo!!!!!!!lp 22 sati ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Kakva je budućnost... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Prvo zabeleženo zapažanje T CRB-a... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Mars je imao aktivno magnetno polje u... 5 dana ranije

Foto...