Sunce

Ogromna pjega na Suncu vidljiva golim okom

sunce 24022024 detalj

Desetak je puta veća od cijelog našeg planeta! Sunčeva pjega AR3590 od prije par dana putuje nama vidljivim dijelom Sunčeva diska. Sada se nalazi na srednjim heliografskim širinama i u lokalnom meridijanu (na sredini Sunčeva diska). Kako pojavama na površini Sunca (fotosferi) u tim heliografskim širinama treba nešto manje od trideset Zemaljskih dana za punu rotaciju oko osi, to će ova pjega još najmanje sedam dana biti vidljiva s Zemlje. Vidljiva ne samo astronomskim instrumentima već čak i golim okom, UZ UPORABU SPECIJALNIH FILTRA (NAOČALA) ZA PROMATRANJE SUNCA!

 

Opširnije: Ogromna pjega na Suncu vidljiva golim okom

Write comment (0 Comments)

Aktivno Sunce

Sunce291123Crop 

Snimak Sunca sa svemirske opservatorije za solarnu dinamiku (Solar Dynamics Observatory), u talasnoj dužini ekstremnog ultraljubičastog svetla od 171 angstrema. Ova talasna dužina je posebno dobra za prikazivanje struktura petlji u sunčevoj koroni, ili atmosferi.

 

Opširnije: Aktivno Sunce

Write comment (1 Comment)

Svemirske oluje

Oluje 1

Upravo dolazi/e do Zemlje

Oluje svih oluja, oluje stoljeća, vremenske nepogode kakve ne pamtimo, crveni i još crveniji alarmi... Ponekad nam se čini kako je s zemaljskim vremenom nekada, prije ere opće svedostupnosti informacija svih vrsta, boja i oblika, bilo puno lakše i manje stresno (pre)živjeti dan, noć, tjedan.

 

Opširnije: Svemirske oluje

Write comment (1 Comment)

Zašto Sunce sija?

121. decembar 2009. logob92
Astronomija

Svi ćemo se složiti da su Sunčeva svetlost i energija neophodni za razvitak života na Zemlji, barem onakvog života kakav danas poznajemo. Sunce je prilično moćna „fabrika energije". Za jedan sekund izrači oko 4×10^26 vati, što preračunato u jedinice na koje smo navikli iznosi oko sto milijardi milijardi kilovat časova, što je dovoljno da se sve porodice na svetu greju sa po jednom pristojnom TA peći svakog dana u godini oko 23 hiljade godina! Teorijski astrofizičari su počeli temeljno da „pretresaju" strukturu zvezda sredinom 19. veka, pa je sasvim prirodno da im je na pamet palo pitanje: „Šta obezbedjuje zvezdama ove enormne količine energije?"

 

Opširnije: Zašto Sunce sija?

Write comment (1 Comment)

Sunčeva slikovnica - svibanj-lipanj 2023.

pjege-velike

Danima se na Sunčevoj površini odigravala pozornica s predstavom u kojoj su glavnu ulogu, naravno, igrale Sunčeve pjege. Nisam mislio da će vrijeme poslužiti dovoljno dugo da bih od toga napravio ovu priču, ali eto, ipak je poslužilo i sada imate priliku vidjeti što se to tamo “gore” događalo.

Opširnije: Sunčeva slikovnica - svibanj-lipanj 2023.

Write comment (0 Comments)

Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...