Knjižara

Legenda o tri kćeri svemira

pdf

E-knjiga 
 
Astronomska priča
LEGENDA O TRI KĆERI SVEMIRA
Mistično i veoma čudno bilje: smilje, kovilje i bosilje!

legenda180

U jednom beskrajnom Carstvu, u kome je bilo nebrojeno zvezda, planeta, kometa... raznih drugih nebeskih tela i čudnih tvorevina: pulsara, magnetara, blazara, proždrljivih dalekih kvazara; nevi- dljivih crnih i belih rupa i bezdana; nebeskih maglina i oblaka; kosmičke prašine i krhotina – ostataka eksplozija supernovih i “porodilišta” novih zvezda, i koje je, povrh svega, bilo prebogato svakojakim blagom i malom, vladali su večno car Svemir i carica Vaseljena. 

Opširnije: Legenda o tri kćeri svemira

Write comment (0 Comments)

PixInsight Vodič za obradu astrofotografija snimljeih DSLR kamerama

pix120Postoji više softvera za obradu astrofotografije, ali moja iskustva su vezana za Pixinsight. Kada sam ga instalirao pre nekoliko godina ostao sam zbunjen jer je potpuno drugačiji i u njemu nisam umeo da se snađem. Ali zajednica astrofotografa u svetu uglavnom koristi baš ovaj program i spremna je da svoja znanja podeli sa drugima. Tako sam znanje o korišćenju ovog programa dobijao od drugih, preko tutorijala, bilo da je u pitanju blog, bilo video materijal, ali i iz dostupnih pdf knjiga o programu Pixinsight.

 

Opširnije: PixInsight Vodič za obradu astrofotografija snimljeih DSLR kamerama

Write comment (0 Comments)

Knjiga: Principles of Multimessenger Astronomy

Principles of Multimessenger AstronomyNa samom kraju 2021. godine u knjižarama se pojavila knjiga neobičnog naslova: „Principles of Multimessenger Astronomy“. Njeni autori su dva australijska astronoma: prof. Miroslav Filipović i dr Nick Tothill, mada je u slučaju obojice ta državna pripadnost vrlo diskutabilna, jer prvi je i rođenjem i dušom Beograđanin, a drugi je radio i živeo u toliko zemalja da verovatno o sebi razmišlja samo kao o astronomu (a oni po difoltu ne poznaju granice).

 

Opširnije: Knjiga: Principles of Multimessenger Astronomy

Write comment (0 Comments)

NLO

wellesradio

Dana 30. oktobra 1938. godine u 20 časova na radio programu CBS-a bila je novela H. G. Velsa (H.G.Wells) “Rat svetova. Mada je u originalnom delu radnja smeštena u viktorijansku Englesku, Hauard Koh (Howard Koch) je u radio adaptaciji celu priču premestio u savremenu Ameriku, u pitomi Nju Džersi. “Loši momci” u ovoj priči su Marsovci: stigli su u monstruoznim ratnim mašinama iz kojih toplotnim zracima i otrovnim gasom polako ali temeljito uništavaju ne samo na hiljade ljudi, nego i sav živi svet na Zemlji. Napetost i panika rastu dok se neprijatelj približava Njujorku. Svi su izgledi da će kraj za ljudsku rasu biti tragičan, ali su u raspletu priče Marsovci ipak pobeđeni i uništeni, i to ne zaslugom ljudi nego bakterija i virusa, za koje nisu imali razvijen imunološki sistem odbrane. 

 

Opširnije: NLO

Write comment (0 Comments)

Velika otrkića II - šta o knjizi D. Dragovića kaže prof. Mrđa

Otkrica150s

postoji knjiga „Neka velika otkrića i pronalasci koji su promenili istoriju čovečanstva II“. Znate li kakva je ta knjiga? Za vas o njoj danas govori prof. dr Dušan Mrđa sa novosadskog Prirodno matematičkog fakulteta. Evo šta profesor o toj knjizi kaže:

 

 

Opširnije: Velika otrkića II - šta o knjizi D. Dragovića kaže prof. Mrđa

Write comment (1 Comment)

Uskoro nova e-knjiga D. Dragovića: Webbova ogledala

pdf

JWSTmirrorWEBBOVA OGLEDALA
Osetljivost teleskopa, ili koliko detalja može da uoči, direktno je povezana sa površinom ogledala koja sakuplja svetlost a koju šalju promatrani objekti. 'Webbovo' primarno ogledalo je široko 6,5 metara (21 stopa i 4 inča); ovako veliko ogledalo nikada ranije nije lansirano u kosmos.

 

Opširnije: Uskoro nova e-knjiga D. Dragovića: Webbova ogledala

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • dragant said More
  Otpratio. Kinez bio nisko, nije se... 18 sati ranije
 • Željko Perić said More
  Daleko je GPT-4 od veštačke... 19 sati ranije
 • Baki said More
  Dragant, nije mi namera da polemišem,... 20 sati ranije
 • dragant said More
  @Baki Dve su mogućnosti. Prva je Veliki... 1 dan ranije
 • dragant said More
  @Rapaid Ineteresantno razmišljanje ali... 1 dan ranije

Foto...