Knjižara

Knjiga: Principles of Multimessenger Astronomy

Principles of Multimessenger AstronomyNa samom kraju 2021. godine u knjižarama se pojavila knjiga neobičnog naslova: „Principles of Multimessenger Astronomy“. Njeni autori su dva australijska astronoma: prof. Miroslav Filipović i dr Nick Tothill, mada je u slučaju obojice ta državna pripadnost vrlo diskutabilna, jer prvi je i rođenjem i dušom Beograđanin, a drugi je radio i živeo u toliko zemalja da verovatno o sebi razmišlja samo kao o astronomu (a oni po difoltu ne poznaju granice).

 

NLO

wellesradio

Dana 30. oktobra 1938. godine u 20 časova na radio programu CBS-a bila je novela H. G. Velsa (H.G.Wells) “Rat svetova. Mada je u originalnom delu radnja smeštena u viktorijansku Englesku, Hauard Koh (Howard Koch) je u radio adaptaciji celu priču premestio u savremenu Ameriku, u pitomi Nju Džersi. “Loši momci” u ovoj priči su Marsovci: stigli su u monstruoznim ratnim mašinama iz kojih toplotnim zracima i otrovnim gasom polako ali temeljito uništavaju ne samo na hiljade ljudi, nego i sav živi svet na Zemlji. Napetost i panika rastu dok se neprijatelj približava Njujorku. Svi su izgledi da će kraj za ljudsku rasu biti tragičan, ali su u raspletu priče Marsovci ipak pobeđeni i uništeni, i to ne zaslugom ljudi nego bakterija i virusa, za koje nisu imali razvijen imunološki sistem odbrane. 

 

Velika otrkića II - šta o knjizi D. Dragovića kaže prof. Mrđa

Otkrica150s

postoji knjiga „Neka velika otkrića i pronalasci koji su promenili istoriju čovečanstva II“. Znate li kakva je ta knjiga? Za vas o njoj danas govori prof. dr Dušan Mrđa sa novosadskog Prirodno matematičkog fakulteta. Evo šta profesor o toj knjizi kaže:

 

 

Uskoro nova e-knjiga D. Dragovića: Webbova ogledala

pdf

JWSTmirrorWEBBOVA OGLEDALA
Osetljivost teleskopa, ili koliko detalja može da uoči, direktno je povezana sa površinom ogledala koja sakuplja svetlost a koju šalju promatrani objekti. 'Webbovo' primarno ogledalo je široko 6,5 metara (21 stopa i 4 inča); ovako veliko ogledalo nikada ranije nije lansirano u kosmos.

 

Velika otrkića II - šta o knjizi D. Dragovića kaže prof. Filipović

Otkica2

Postoji knjiga „Neka velika otkrića i pronalasci koji su promenili istoriju čovečanstva II“. Znate li kakva je ta knjiga? Za vas nju je prostudirao prof. dr Miroslav Filipović, Western Sydney University. Evo šta profesor o toj knjizi kaže:

 

 

Velika otrkića II - šta o knjizi D. Dragovića kaže prof. Gajić

Otkica2

Za knjigu „Neka velika otkrića i pronalasci koji su promenili istoriju čovečanstva“ Draška Dragovića mnogi znaju. Ima dosta onih koji su je kupili, a neke članke iz te knjige srećemo i u AM. Ono što, međutim, mnogi ne znaju to je da postoji i drugi deo te knjige, samo ne u papirnom nego u elektronskom obliku. Knjige od papira odlaze u istoriju. 

Dakle, postoji knjiga „Neka velika otkrića i pronalasci koji su promenili istoriju čovečanstva II“. Znate li kakva je ta knjiga? Za vas nju je prostudirao prof. dr Dragan Gajić, sa niškog PMF. Evo šta profesor o toj knjizi kaže: