Astronautika: misije

Misije

NASA ponovo uspostavila kontakt sa 'Voyagerom 2'

1

Ko prati AM zna da o 'Voyagerima' pišem već decenijama. Svake godine makar nekoliko priča. Pošto je 'Voyager 2' skoro godinu dana leteo bez ikakvog kontakta sa Zemljom, dobra vest je da smo ponovo svi zajedno. Ova sonda je znatno bliža Suncu od svoje sestre, sporija je, ali pribavlja više podataka jer joj radi više instrumenata.

 

Rusija uništila satelit 'Kosmos 1408' prilikom ASAT testa

1

15. novembra 2021, na sabajle po našem vremenu, Rusija je lansirala protivsatelitsku raketu 'Нудоль' (ASAT) s kozmodroma Plesetsk. Nekoliko minuta kasnije, glava presretačkog projektila sudarila se sa satelitom 'Космос 1408', takođe ruskim, uništivši ga na licu mesta stvorivši orbitni oblak krhotina sastavljen od hiljade fragmenata. 'Космос 1408' je u trenutku uništenja bio na visini od oko 490 km, što je iznad Međunarodne stanice (ISS) i Kineske stanice (CSS). Budući da se nalazi na orbiti nagiba 82,6º, nastali oblak krhotina (s visinama između 450 i 550 km) redovno prolazi kroz orbite obe kosmičke stanice – kao i stotine drugih satelita – svakih sat ipo, pa je NASA naredila posadi ISS-a da se skloni u povratne brodove dok ne procene situaciju.

 

Prva test misija u odbrani planete Zemlje

3

NASA je danas 24.11.2021, u 7:21 po našem vremenu lansirala letilicu DART sa kojom će testirati tehnologije za odbranu Zemlje od potencijalnih opasnosti sudara sa asteroidima ili kometama. DART letilica zabiće se u asteroid veličine egipatske piramide u pokušaju da poremeti putanju asteroida. Lansiranje je obavljeno sa SpaceXovom raketom Falcon 9 iz Kalifornije.

 

'Lucy' – 12-godišnja misija za proučavanje trojanskih asteroida (2)

3 480Zašto uopšte treba proučavati trojanske asteroide? Do pre nekoliko decenija se smatralo da su Trojanci isti kao i asteroidi Glavnog pojasa, ali danas znamo da su mešavina objekata vrlo različitih klasa – tipova C, D i P – različitih boja i sjaja (albeda). Trojanci najverovatnije uključuju tela koja su nastala na različitim udaljenostima od Sunca i završila na istom području kao posljedica migracijskih kretanja džinovskih planeta tokom stvaranja Sunčevog sistema. Ako je tako, trojanci su ključni za razumijevanje nastanka planeta.

'Lucy' – 12-godišnja misija za proučavanje trojanskih asteroida

2Kosmička sonda je već raširila svoje solarne panele i na trajektoriji je leta ka tojancima. 16. oktobra 2021. u 11:34 po obrenovačkom vremenu kompanija ULA ('United Launch Alliance') lansirala je raketu 'Atlas V' 401 s rampe SLC-41 u vojnoj bazi Cape Canaveral na misiji AV-096. Raketa je kao teret ponela NASA-inu sondu 'Lucy' koja je nakon dva starta motora RL10C-1 drugog stepena 'Centaur' dosegla Zemljinu brzinu bega. Sonda se odvojila od 'Centaura' 58 minuta nakon poletanja kako bi započela 12-godišnju misiju dugu više od 6 milijardi km u kojoj će posetiti šest asteroidnih sistema – neki od ovih asteroida imaju male mesece – od kojih su većina trojanci. Da bi to učinila, letilica će morati da izvede 5 deep-space manevara i 3 manevra uz pomoć Zemljine gravitacije. Ovo je bilo prvo lansiranje van Zemljine orbite do sada izvedeno ove godine.

BEPICOLOMBO istraživač najmanje planete solarnog sistema

pdf

E-knjiga Draga I. Dragovića
 
bepicolomb085BEPICOLOMBO
istraživač najmanje planete solarnog sistema

Nakon Urana i Neptuna, Merkur nam je najmanje poznata planeta u Sunčevom sistemu. Posetile su je samo dve američke sonde do sada, 'Mariner 10' i 'MESSENGER'. No na putu je i treća misija: Sonda 'BepiColombo', nastala u dogovoru između Evropske svemirske agencije (ESA) i japanske svemirske agencije (JAXA). U stvarnosti, 'BepiColombo' je vrlo posebna misija jer je ne čini jedna sonda, već dve

 

Sonda iz Emirata će proučiti sedam asteroida

UAE asteroid 1

Svemirski program Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) nastavlja da gura punom parom. Nakon što su lansirali astronauta na ISS, poslali sondu 'Al Amal' u orbitu Marsa i pokrenuli razvoj lunarnog rovera 'Rashid', sada je na redu asteroidni pojas. Svemirska agencija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAESA) planira da lansira ambicioznu sondu koja će posetiti ni manje ni više nego sedam asteroida Glavnog pojasa. Kao da to nije dovoljno, sonda će pokušati da sleti na posljednji sedmi asteroid. Iako detalji misije i konkretni asteroidi koje će ova misija posetiti još nisu objavljeni, jasno je da su UAE istraživanje Sunčevog sistema shvatili vrlo ozbiljno.