Astronautika: misije

Misije

Zašto je letelica Kasini uistinu oborena na Saturn?

Enceladus 

15. septembra 2017. godine letelica Kasini, nakon što je u orbiti oko Saturna provela 13 godina i 76 dana, namerno je oborena na planetu. Oborena je da bi se sasvim uništila u gustoj atmosferi Saturna, a to je učinjeno iz predostrožnosti. Naučnici ne žele da na nekom svemirskom telu otkriju život za koji će se kasnije ispostaviti da vodi poreklo od neke bakterijice koja je pristigla za zemaljskom letelicom. Tačno je da se letelice i svaki njihov elelment se sterilišu, ali ipak…

Opširnije: Zašto je letelica Kasini uistinu oborena na Saturn?

Write comment (0 Comments)

Tko je bio gore sad je dole

soyuz ms23 posada na zemljiRujanska (septembarska) događanja u svijetu tehnologija mogli bismo mirne duše zaključiti parafrazirajući narodnu izreku koju smo u naslovu i podnaslovu neznatno izmjenili. Dva svemirska broda s ljudskom posadom pristigla su na Međunarodnu svemirsku postaju, a druga dva su ljude sigurno vratili na Zemlju. Nije oduvijek bilo tako, danas su u Zemljinoj orbiti dvije svemirske postaje, međunarodna (ISS) i kineska (CSS), obje možemo vidjeti golim okom noću kada prolaze iznad naših krajeva. Nije oduvijek bilo tako.

 

Opširnije: Tko je bio gore sad je dole

Write comment (0 Comments)

Asteroid se obrušio na Zemlju

kapsula prihvat i spasavanje

Udar se dogodio na postoru Utaha, SAD

Na prostoru američke savezne države Utah, točnije na području vojnog poligona za ispitivanja i obuku, jučer popodne po našem vremenu (nedjelja, 24.09.2023.) obrušio se dio asteroida Bennu. Pravnim riječnikom govoreći, ne bismo bili nimalo daleko od istine nastaviti članak u tom smjeru.

  

Opširnije: Asteroid se obrušio na Zemlju

Write comment (0 Comments)

OSIRIS-REx-APEX

381497739 7434252629923812 5187850200080568561 n

Sutra je veliki dan za NASA-inu svemirsku letjelicu OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer)! Prođe li sve u najboljem redu, dogodit će joj se dvije važne stvari: dostavit će na Zemlju malu kapsulu s uzorcima uzetima s površine asteroida 101955 Bennu... i promijenit će joj se ime.

  

Opširnije: OSIRIS-REx-APEX

Write comment (1 Comment)

Komentari

 • Miki said More
  Tamna materija se značajno spominje tek... 1 dan ranije
 • polux11 said More
  "...Ove rekordne anomalije znače da... 4 dana ranije
 • kole99 said More
  prelijepo, koja je mto sila, velicina,... 5 dana ranije
 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 6 dana ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 6 dana ranije

Foto...