Astronautika: misije

Misije

Let na Mars: Koliko dugo? Kojom putanjom?

6

Vidim da je jedna od tema koje jako intrigiraju posetioce sajta putovanje ljudi na Mars. Ogromna većina zamišlja to kao neki gest hrabrosti, svojevrsne odvažnosti koju treba da pokažemo kao vrsta i jednostavno se otisnemo. Malo se stisnemo, skupimo pare i hardver, i kao skok u hladnu vodu – stisnemo zube i pravac Mars! Nažalost, realnost je daleko od toga. Za sada ne postoji nijedan elemenat neophodan za takvo putovanje. Nijedan. Ni raketa, ni kapsula, ni baza, ni hardver, ni softveri, ni ljudstvo... čak ni grubi plan. NASA je ugrubo izračunala da bi takva dvogodišnja misija koštala oko $400 milijardi (Nasin godišnji budžet je malo preko $20 mld.), plus milijarde za sve nabrojano a da ne računam glavni resurs koji pravi probleme, a to je – vreme.

Falkon lansiran, šta ćemo dalje?

mesecibreze

Razgovarao sam sa učesnicima video konferencije tokom koje je vršen prenos lansiranja američke rakete Falkon 9. Bilo je potrebno dve naše sesije da se raketa uspne do neba, jer je prvi put lansiranje otkazano desetak minuta pre starta zbog loših meteoroloških prilika.

 

Pratite lansiranje Falkon 9

Trenutno meteorološki uslovi nad Kejp Kanaveralom, odakle danas treba da poleti raketa Falkon 9 sa kapsulom sa ljudskom posadom, su dobri. Ukoliko se oni ne pogoršaju uveče u 21:22 možemo očekivati lansiranje.

 

Falkon 9 - Kako nismo videli lansiranje

Prenos 1

Juče je bio vrlo zanimljiv razgovor, zapravo pravo predavanje Srđana Penjivraga na temu SpaceX, savremene astronautike, o tome kakve su mogućnosti za dalji razvoj astronautike, kakve mogućnosti pružaju nove rakete nosači, kakvi su planovi za odlazak na Mesec i dalje na Mars i kada, ali i zašto je Americi toliko važan ovaj let.