Astronomske priče

Pomorandža

Solarni 2Kada se u radnjama astronomske opreme pojavio specijalan teleskop za posmatranje Sunca Steva je morao da ga kupi. Ta vrsta teleskopa postojala je i ranije, ali za profesionalne astronome, što znači da su bili užasno skupi. A sad se eto pojavio jedan gotovo isti kao i ti profesionalni, sa nešto skromnijim performansama, ali koji je po ceni bio pristupačan i amaterima. I Steva je morao da ga kupi. Koštao je oko 1.000 evra, ali je Steva svojoj ženi prijavio samo 200 evra, što je inače normalno među ljubiteljima astronomije kada nešto od opreme kupuju. Uvek se prava cena deli faktorom od dva do pet.

 

 

Opširnije: Pomorandža

Write comment (0 Comments)

Begečka jama, krajem avgusta

teleskopBilo je negde oko deset uveče kada sam teleskop sa terase brzo sklapala u pomoćnu kutiju. Naći ću više kako da rešim transport, ova kutija za montažu i ćebe za tubus su stvarno loše rešenje. Moj prvi teleskop je jedan zgodan Skywatcher 90/900, kupljen polovan od čoveka iz Bogojeva, nazvan od milja Habl (naravno teleskop, ne čovek). Ne znam koliko ozbiljnih kolega astronoma ima ime za teleskop ali stidite se ako nemate. Kako je prepodne još malo pala kiša niko nije očekivao da će se razvedriti, a lepša noć za posmatranje nije mogla ni da se poželi. Ručak za sutra je skuvan, dete spava uveliko, sada malo da se posvetim astronomiji.

Opširnije: Begečka jama, krajem avgusta

Write comment (0 Comments)

Noći nad Egiptom

piramide-plejade-225Jutros smo isplovili oko 4:30h. Krenuli smo u susret prošlosti. Pošli smo na Thistlegorm, engleski brod potopljen u II Svetskom ratu. Noć je topla i mirna. Brod se polako i skoro nečujno izšunjava iz luke. Svako traži mesto gde će odremati sledeća 3,5 sata vožnje. Ja sam se odmah zakucala na strateško mesto-sun deck iznad pramca. Odatle je najbolji pogled na nebo.

Opširnije: Noći nad Egiptom

Write comment (3 Comments)

Sećate li se ovog snimka?

image00.-115jpgSigurno se sećate ovog snimka na kome se jasno vide orbitalna stanica Mir i američki spejs šatl Atlantis kako zajedno kruže oko Zemlje? Snimak je načinjen davne 1995 godine sa svemirskog broda/kapsule Sojuz. Nekoliko nedelja/meseci kasnije objavljen je u svim magazinima i novinama kao fantastičan snimak jedinstva u svemiru dve nekada suprotstavljene supersile Amerike i Rusije.

Opširnije: Sećate li se ovog snimka?

Write comment (0 Comments)

Zašto je potrebno posmatrati nebo?

inspirisano astronomijom:

Dešavanja na nebu su čoveka zanimala pre faraona i piramida. Njeni koreni potiču iz Mesopotamije i Kine. U to vreme se još uvek nije pravila jasna razlika između astronomije i astrologije, ali su astronomski temelji postavljeni. To je Milutin Milanković fenomenalno objasnio u svojoj knjizi "Kroz vasionu i vekove".

Opširnije: Zašto je potrebno posmatrati nebo?

Write comment (2 Comments)

POPULARIZACIJA ASTRONOMIJE

U periodu od 06.06. do 21.06. 2009 godine boravio sam na planini Zlatar u selu Drmanovići. Iskoristio sam priliku da vršim posmatranja kroz moj teleskop. Svo vreme noći su bile vedre i odlične za posmatranje. Prve nedelje bio je pun Mesec a druge nedelje je već bilo potpuno tamno. Pored Meseca posmatrali smo i Jupiter koji je jedne noći bio bio blizu meseca. Videla su se četiri njegova satelita.

Opširnije: POPULARIZACIJA ASTRONOMIJE

Write comment (0 Comments)

Astronomske priče

Svako zna da je astronomija zanimljiva, lepa i interesantna jer se bavi proučavanjem kosmosa koji je čudesan, uzbudljiv, zagonetan i mističan. To će vam svako reći, ali svako na svoj način. Evo pogledajte sledeće priloge.

m8

________________________________________________________

Write comment (0 Comments)

PRSTEN ZA K.

sl_1_teleskopp

Raskošan, beli AT 140 lenjo se opružio na majskom suncu, ispod oka (bolje reći: okulara) uživajući u ozelenilim granama i rascvetanom cveću. Ništa ne sluteći, siguran u svoje sposobnosti i razdvojnu moć, pustio je da vreme opisuje krugove oko Severnjače, koja se nije videla pošto je bio dan. Odjednom, neko ga iz sve snage udari u mesto gde se spaja cev sa postoljem; poklopac sa okulara i štitnik cevi tresnuše na beton. Začulo se ravnomerno zujanje foto aparata...

Opširnije: PRSTEN ZA K.

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • marino1 said More
  Čestitke na izboru! 21 sati ranije
 • boriss said More
  Baš lepo....barem društvo pored... 2 dana ranije
 • Gost84 said More
  sta bi se desilo kada bi ljudi imali... 2 dana ranije
 • Gost84 said More
  moj fav je ...prof Gajic Dragan :D :D ... 2 dana ranije
 • Gost84 said More
  ovo je neverovatno, do kraja godine open... 2 dana ranije

Foto...