Astronomske priče

Begečka jama, krajem avgusta

teleskopBilo je negde oko deset uveče kada sam teleskop sa terase brzo sklapala u pomoćnu kutiju. Naći ću više kako da rešim transport, ova kutija za montažu i ćebe za tubus su stvarno loše rešenje. Moj prvi teleskop je jedan zgodan Skywatcher 90/900, kupljen polovan od čoveka iz Bogojeva, nazvan od milja Habl (naravno teleskop, ne čovek). Ne znam koliko ozbiljnih kolega astronoma ima ime za teleskop ali stidite se ako nemate. Kako je prepodne još malo pala kiša niko nije očekivao da će se razvedriti, a lepša noć za posmatranje nije mogla ni da se poželi. Ručak za sutra je skuvan, dete spava uveliko, sada malo da se posvetim astronomiji.

Noći nad Egiptom

piramide-plejade-225Jutros smo isplovili oko 4:30h. Krenuli smo u susret prošlosti. Pošli smo na Thistlegorm, engleski brod potopljen u II Svetskom ratu. Noć je topla i mirna. Brod se polako i skoro nečujno izšunjava iz luke. Svako traži mesto gde će odremati sledeća 3,5 sata vožnje. Ja sam se odmah zakucala na strateško mesto-sun deck iznad pramca. Odatle je najbolji pogled na nebo.

Sećate li se ovog snimka?

image00.-115jpgSigurno se sećate ovog snimka na kome se jasno vide orbitalna stanica Mir i američki spejs šatl Atlantis kako zajedno kruže oko Zemlje? Snimak je načinjen davne 1995 godine sa svemirskog broda/kapsule Sojuz. Nekoliko nedelja/meseci kasnije objavljen je u svim magazinima i novinama kao fantastičan snimak jedinstva u svemiru dve nekada suprotstavljene supersile Amerike i Rusije.

Zašto je potrebno posmatrati nebo?

inspirisano astronomijom:

Dešavanja na nebu su čoveka zanimala pre faraona i piramida. Njeni koreni potiču iz Mesopotamije i Kine. U to vreme se još uvek nije pravila jasna razlika između astronomije i astrologije, ali su astronomski temelji postavljeni. To je Milutin Milanković fenomenalno objasnio u svojoj knjizi "Kroz vasionu i vekove".

POPULARIZACIJA ASTRONOMIJE

U periodu od 06.06. do 21.06. 2009 godine boravio sam na planini Zlatar u selu Drmanovići. Iskoristio sam priliku da vršim posmatranja kroz moj teleskop. Svo vreme noći su bile vedre i odlične za posmatranje. Prve nedelje bio je pun Mesec a druge nedelje je već bilo potpuno tamno. Pored Meseca posmatrali smo i Jupiter koji je jedne noći bio bio blizu meseca. Videla su se četiri njegova satelita.

Astronomske priče

Svako zna da je astronomija zanimljiva, lepa i interesantna jer se bavi proučavanjem kosmosa koji je čudesan, uzbudljiv, zagonetan i mističan. To će vam svako reći, ali svako na svoj način. Evo pogledajte sledeće priloge.

m8

________________________________________________________

PRSTEN ZA K.

sl_1_teleskopp

Raskošan, beli AT 140 lenjo se opružio na majskom suncu, ispod oka (bolje reći: okulara) uživajući u ozelenilim granama i rascvetanom cveću. Ništa ne sluteći, siguran u svoje sposobnosti i razdvojnu moć, pustio je da vreme opisuje krugove oko Severnjače, koja se nije videla pošto je bio dan. Odjednom, neko ga iz sve snage udari u mesto gde se spaja cev sa postoljem; poklopac sa okulara i štitnik cevi tresnuše na beton. Začulo se ravnomerno zujanje foto aparata...

Tonovi astronomije

U rubrici Inspirisano astronomijom pročitajte nov prilog:

Rastko Perišić: "... želeo sam prikazati Astronomske lepote putem umetničke forme (muzike), te sam s toga iskomponovao opus koji nije samo posvećen Astronomiji, već je svaka kompozicija inspirisana beskrajnom lepotom objekata  (bilo da sam ih posmatrao ili teorijski istraživao) Sunčevog sistema."

Nebo skroz

Milorad Krstić višestrani umetnik iz Budimpešte. Krstić je autor više ilustrovanih knjiga, crtanih filmova, reklamnih panoa, scenskih rešenja itd. Imao je takođe više samostalnih izložbi slika u Mađarskoj i drugim zemljama.

Još članaka...

  1. Sve u svoje vreme