Život

Zašto ne vidimo super AI koja se širi po univerzumu?

1

Godine 1950. dok je ručao sa kolegama u Los Alamos laboratoriji, naučnik i nuklearni fizičar Enrico Fermi postavio je svoje čuveno pitanje: "Gde su svi?" Ukratko, Fermi se bavio veoma važnim pitanjem koje muči ljudske umove od trenutka kada su shvatili da je Zemlja samo kap u beskrajnom univerzumu. S obzirom na veličinu i starost univerzuma i obilje sastojaka potrebnih za život koji se čini da postoje svuda, zašto nismo pronašli nikakve dokaze o inteligentnom životu van Zemlje?

 

Opširnije: Zašto ne vidimo super AI koja se širi po univerzumu?

Write comment (3 Comments)

10 najvećih izumiranja živog sveta

i1

Pišući nedavno o značaju kiseonika na svet i život u kosmosu podsetio sam se na brojna izumiranja flore & faune na našoj planeti tokom njenog postojanja. Razlozi za to su brojni, složeni, svaki put drugačiji, i mi o njima uglavnom ne znamo mnogo već pokušavamo da ih pročitamo iz ono malo fakata koje možemo izvući iz geoloških pokazatelja kojima danas raspolažemo. Pokušajmo da kažemo nešto više o njima.

Opširnije: 10 najvećih izumiranja živog sveta

Write comment (4 Comments)

Mozak se smanjuje, ali..

brain.jpgTokom poslednjih šest miliona godina ljudske evolucije, veličina mozga se utrostručila. Mozak današnjih ljudi je najveći i nasloženiji od svih živih primata. Ovo konstantno uvećavanje moždanog omotača tako karakteristično za ljudsku vrstu je zaustavljeno, ali ne brinite, nije usled društvenih mreža. Poslednjih 10.000 godina je primjetan pad u veličini moždane mase. Nekoliko naučnih radova se bavilo ovim fenomenom smanjenja, dok se autori drugih radova saglasni da daljeg napredovanja u veličini svakako nema.

 

 

Opširnije: Mozak se smanjuje, ali..

Write comment (0 Comments)

Izumiranja na Zemlji diktira galaksija

bubamaraTim profesora Filipovića na tragu velikog otkrića

Šta izaziva katastrofe? Odgovori su brojni, ali i nedovoljni, jer se često navode samo direktni uzroci koji i sami traže objašnjenje: globalno zahlađenje ili otopljenje, pad nivoa mora, udari asteroida, erupcije gama zraka itd. Ali, šta je izazvalo te uzroke?

 

Opširnije: Izumiranja na Zemlji diktira galaksija

Write comment (3 Comments)

Da li kinezin dovodi u pitanje teoriju evolucije?

Kinezin

Elektronska mikroskopija je uređaj za dobijanje slika visoke rezolucije bioloških uzoraka korišćenjem snopa ubrzanih elektrona kao izvora osvetljenja. A ono što se otkrilo unutar najjednostavnijih živih bića je zaista zapanjujuće. Kako je doktor genetičar Majkl Denton opisao, „Da bismo shvatili realnost života kakvu je otkrila molekularna biologija, moramo da uvećamo ćeliju milijardu puta sve dok ne bude prečnika 20 kilometar... Ono što tada vidimo je objekat neuporedive složenosti i neverovatno prilagodljivog dizajna. Na površini ćelije videli bismo milione otvora, poput otvora ogromnog svemirskog broda, koji se otvaraju i zatvaraju da bi omogućili kontinuirani tok materijala da ulazi i izlazi. Ako bismo ušli u jedan od ovih otvora, našli bismo se u svetu vrhunske tehnologije i zbunjujuće složenosti." Deo te zbunjujuće složenosti je: kinezin.

 

Opširnije: Da li kinezin dovodi u pitanje teoriju evolucije?

Write comment (10 Comments)

Potkategorije

Komentari

 • Ljubomir said More
  -
  - Da, pogled uzivo NE odgovara... 22 sati ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Uveren sam da su sve to obrađene... 1 dan ranije
 • Duca said More
  Zanima me da li pogled uživo odgovara... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Hipoteza o "tamnoj materiji". Čitajući... 1 dan ranije
 • Ljubomir said More
  -
  - Ne vidimo vanzemaljsku... 3 dana ranije

Foto...