Galaksije

Naša galaksija slomila ruku

 

Galaksija tekstNaša galaksija, Mlečni put, je spiralna galaksija sa prečkom u središtu. Ona ima nekoliko krakova, koje još zovemo i ruke, pa tako postoji Orionova ruka u kojoj se i mi nalazimo a tako je nazvana jer se, posmatrano sa Zemlje, nalazi u sazvežđu Orion. Zatim postoje i druge ruke – pogledajte ilustraciju.

 

 

Vreme je za Hamburger (NGC 3628)

NGC3628 335

trazilac1Evo sugestije: potražite narednih vedrih noći galaksiju NGC 3628, zvanu Hamburger. Sad je vreme za nju. Za taj poduhvat će vam trebati teleskop sa objektivom od bar 100 milimetra sa kojim ćete ovu galaksiju videti kao tamnu pegu, ali i to sa dosta truda i veštine. Za jasniji pogled potreban vam je teleskop većeg kalibra. 

 

Koliko je star Mlečni put

poster mlecni put smsmMlečni put je, kao i druge galaksije, ogroman skup pre svega zvezda, a zatim i ostalog (gigantski oblaci gasa, međzvezdanog medija, planete, razno kamenje, tamne materije itd.). Mnoge zvezde se nalaze u kuglastim jatima koja su najstarije zvezdana jata. Neke od tih zvezda stare su i preko 13 milijardi godina. Ako pođemo od toga, naša galaksija je, znači, stara najmanje toliko, 13 milijardi godina.

 

Galaksija NGC 1947

1

Ova neobična galaksija, čije je oblik između spiralnog i eliptičnog oblika, izgubila je skoro sav gas i prašinu iz svojih spiralnih krakova, koji su nekada kružili oko njenog centra. Ovu galaksiju otkrio je pre skoro 200 godina James Dunlop, astronom rođen u Škotskoj, koji je kasnije proučavao nebo iz Australije. NGC 1947 može se videti samo sa južne hemisfere, u sazvežđu Dorado (Zlatna riba) i nalazi se na oko 40 miliona svetlosnih godina od Zemlje i prečnika oko 40.000 svetlosnih godina.

Galaksija NGC 2336

ngc2336

Svemirski teleskop Habl ne prestaje da nam dostavlja nove fascinantne fotografije galaksija. Nama ne preostaje ništa drugo nego da o njima pišemo i da im se divimo. NGC 2336 je galaksija upravo onako kako zamišljamo galaksije, velike, lepe i plave. Radi se o spiralnoj galaksiji sa prečkom u svojoj sredi. Prostire se na ogromnih 200.000 svetlosnih godina i nalazi se približno 100 miliona svetlosnih godina od nas u severnom sazvežđu Camelopardalis (Žirafa).

 

Šest galaksija u orbiti oko crne rupe

objekat

Astronomi su otkrili šest galaksija zarobljene od strane supermasivne crne rupe koja se formirala nepunih milijardu godina posle Velikog praska. U istraživanju koje je objavila Evropska južna opservatorija (ESO) navodi se da je ogromna crna rupa, otprilike milijardu puta veća od mase našeg sunca, uspela da uhvati čitave galaksije u svoju orbitu. Crna rupa i disk materije oko nje zajednički su označeni kao kvazar SDSS J103027.09+052455.0.

 

Magnetni haos unutar galaksije Vrtlog

ZaNaslovnuStranu

Galaksija Messier 51 je jedna od najbolje proučenih spiralnih galaksija i omiljena meta astronoma amatera. Nalazi se na 31 miliona svetlosnih godina od u sazvežđu Canes Venatici (Lovački psi). Okrenuta je prema nama pod najboljim uglom tako da se izvanredno vide njeni kraci i oblaci gasa i prašine koji su fabrike za proizvodnju novih zvezda.

Mlečni put je deformisan

MilkyWay

Mlečni put je deformisan ekstremnom silom gravitacije tamne materije Velikog Magelanovog oblaka

Dugogodišnje verovanje da je Mlečni put, galaksija u kojoj se nalazi naš Sunčev sistem, relativno statičan, više ne važi. Galaktički disk u obliku spirale uvija se i deformiše pod ekstremnom gravitacionom silom manje susedne galaksije - Velikog Magelanovog oblaka (VMO).