Oprema

'Terran' raketa: Kopiranje 'SpaceX-a' unutar Sjedinjenih država

1Aeronautička kompanija 'Relativity Space' poslednjih meseci je postala poznata zahvaljujući dobrom ulaganju svojih financija. Ova američka kompanija nije previše eksponirana u medijima, ali razvija dve rakete koje, ako krenu napred, obećavaju da će dati puno tema za razgovor: 'Terran 1' i 'Terran R''Terran 1' je mali lanser dizajnom ne mnogo različit od mnogih koji su preplavili tržište poslednjih godina. Nasuprot tome, 'Terran R' je osvojio sve naslove zbog svojih gracioznih linija i zbog toga što u osnovi predstavlja smanjenu kopiju 'SpaceX-ovog' sistema 'Starship''Relativity Space' je NewSpace startup smešten u Long Beachu (Kalifornija) koji su 2015. osnovali inženjeri Tim Ellis i Jordan Noone. Kao i druge New Space kompanije, njihov kratkoročni cilj je da razviju raketu koja bi stekla uporište na konkurentnom tržištu mikro-lansera. Propusnica im je Aeon 1, motor na metan – zapravo prirodni gas – i tečni kiseonik, koji može da stvori potisak između 69 i 113 kN. Motor, izrađen 3D printingom od posebne legure, testiran je preko 400 puta u Nasinom Stennis centru.

 

X-33, letilica koja je mogla da donese revoluciju u putovanju u kosmos

2Krajem prošlog stoleća NASA je počela da razvija letilicu koja je, da je bilo više para i lobiranja, mogla da revolucionira pristup orbiti. Reč je, naravno, o X-33, projektu koji je većina – ali ne i ja – praktički zaboravila, a koji je ipak postao pravi mit u istoriji astronautike. Za mnoge je X-33 bio velika propuštena prilika, poslednji ozbiljan pokušaj stvaranja jeftinog, višekratnog lansirnog sistema koji je mogao da unese revoluciju u pristup kosmosu.

 

Nova konstrukcija rakete 'Neutron' kompanije 'Rocket Lab'

10

U martu ove godine američka kompanija 'Rocket Lab' je predstavila svoju novu raketu 'Neutron', lanser srednjeg tipa sposoban da postavi 8 tona u nisku orbitu. Uvođenje ovog lansera označilo je radikalnu promenu u poslovnom modelu kompanije na čelu s Novozelanđaninom Peterom Beckom, koji je do sada bio fokusiran na mikrolanser 'Electron', malu raketu koji može da onese oko 300 kg u LEO. To je na neki način značilo i priznanje poraza: da kompanija koja proizvodi sopstvene mikrorakete ne može da bude profitabilna ispunjavajući zahteve samo ovog sektora tržišta. Kako god bilo, novi 'Neutron' igra u mnogo jačoj ligi i nominovan je kao konkurencija raketama kao što su 'Antares' ili 'Sajuz'. Međutim, ni pola godine kasnije, 'Rocket Lab' je ponovo krenuo i prošle nedelje je predstavio novi dizajn za 'Neutron'. Zapravo, nova raketa je potpuno drugačija od one koju smo mogli da vidimo u martu. Pođimo prvo od te 'stare':

 

Motor 'aerospike' španske stratup kompanije 'Pangea Aerospace'

4

Nedavno je kompanija iz Barselone Pangea Aerospace predstavila Demo P1, raketni motor na bazi metana i toroidnog aerospike tipa. Mali motor, potiska 20 kN, testiran je na ispitnom stolu P8 Nemačke kosmičke agencije (DLR), a napravljen je korišćenjem tehnologije 3D printinga u metalu, čime je postignuta vrlo niska cena proizvodnje. Aerospike motori se proučavaju još od 60-ih, ali do sada nijedan nije pušten u upotrebu kao 'pravi' raketni pogon. Zato je za bolje razumevanje projekta 'Pangea Aerospace'neophodno znati o čemu govorimo.

 

Kamera HiRISE (2)

15

...Zamisli da leteći tanjir sleti kod mene u Berane, uzme kilo kamenja i posle podrobne analize zaključi kakva je Zemlja! No way! Za sada, samo možemo da slikamo, a to i radimo. Do besvesti. Godinama. Za sada je šampion u tome jedna orbitna kamera koja radi svoj posao već više od 15 godina! Da kažem danas neku reč i o tome...

 

Kamera HiRISE

1

Za sada, o Marsu znamo samo ono što smo uspeli da zaključimo na osnovu bezbrojnih fotografija. Naravno, ne zaboravljam rezultate nekoliko mini-laboratorija koje su stigle na Crvenu planetu roverima, ali sve to je smešno malo. Čak ni kada budemo imali Marsove uzorke na Zemlji – a to će biti... ne zna se kada – sve to će biti premalo. Zamisli da leteći tanjir sleti kod mene u Berane, uzme kilo kamenja i posle podrobne analize zaključi kakva je Zemlja! No way! Za sada, samo možemo da slikamo, a to i radimo. Do besvesti. Godinama. Za sada je šampion u tome jedna orbitna kamera koja radi svoj posao već više od 15 godina! Da kažem danas neku reč i o tome...

 

Sistem svemirskog lansiranja (SLS)

SLS148Sistem svemirskog lansiranja ili SLS (engl. Space Launch System), je super-teška raketa nosač koja je predviđena od strane Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA). Ova raketa će zameniti „penzionisani“ Spejs šatl, i prevoziće astronaute i teret do i van niske Zemljine orbite.

 

SLS vs 'Starship': trka za osvajanje orbite

 1

Trenutno na svetu postoje samo tri države koje razvijaju teške rakete: Rusija, Kina i Sjedinjene Države. Ali samo Amerika ima dve super-rakete u izgradnji. Naravno, govorimo o Nasinom SLS-u i 'SpaceX-ovom' 'Starshipu' (u ovoj 'borbi' ostavili smo 'SpaceX-ov' 'Falcon Heavy' po strani). Ta dva lansera su predstavljena....

 

Promene na kineskim lunarnim raketama: CZ-9 i CZ-5DY

6

Kineski planovi da pošalju čoveka na Mesec se nastavljaju. Dokle su stigli? Prvo, novi lanser sa posadom već ima službeno ime: CZ-5DY. S druge strane, dizajn džinovske rakete CZ-9 pretrpeo je radikalnu promenu. No, pokušajmo da rezimiramo kako bi razumeli storiju. U 2018. Kina je predstavila svoje planove za izvođenje misija s posadom na Mesec uz pomoć nove rakete sposobne da podigne 70 tona u nisku orbitu. Sa dva lansiranja ove rakete, nazvane 'raketa 921''CZ-X' ili 'kineski Falcon Heavy' (CZ-FH), misije oko Meseca bi mogle da se izvode pomoću novih brodova sa posadom i stanice u lunarnoj orbiti – 'kineski Gateway' – negde nakon 2025. Uvođenjem ove nove rakete razvoj džinovskog lansera 'Dugi marš CZ-9', koji je u razvoju od 2011. godine, otišao je u drugi plan, mada je nedavno raketa službeno povezana sa misijama s posadom na Mesec, čije se prvo lansiranje planira tek za kraj ove decenije.