Posmatranja

Mjesečev ljubavni ugriz

mjesec venera detalj 23032023

Baxter osmatrac65Večeras nedugo nakon zalaska Sunca nad zapadnim obzorom očekuju nas Venera i mladi Mjesec. Osvijetljeno je sveg 4% njegova diska. To znači da nas u sutonu očekuje proljetni kolorit, presjajna Venera i tanašni Mjesečev srp. Prigoda je to za vidjeti i razumjeti „pepeljastu svjetlost”. U prijevodu srp Mjeseca će sjajiti ali vidjeti ćemo i cijeli njegov disk, to iz razloga što se svjetlost koju reflektira naš planet odražava od Mjesečeve površine.

 

Opširnije: Mjesečev ljubavni ugriz

Write comment (0 Comments)

What's Up: March 2023 Skywatching Tips from NASA

MartNasa 2

Nakon bliskog približavanja nebu 1. marta, Venera i Jupiter idu svojim putem. Venera se penje sve više svake večeri, dok Jupiter postoji na jutarnjem nebu na kraju meseca. A oni sa dvogledom malog teleskopa mogu da traže patuljastu planetu Ceres, koja je najsjajnija ovog meseca.

 

Opširnije: What's Up: March 2023 Skywatching Tips from NASA

Write comment (0 Comments)

Najbolje nebeske mete za dvogled

JupiterSateliti

Dvogled je vrlo praktičan instrument, lak, jednostavan i lako prenosiv. Stavite ga u torbu i kad se nađete na pogodnom mestu za astronomsko posmatranje, izvadite ga i – posmatrate. Posmatrate kako ostali oko vas čitav sat instaliraju svoj teleskop, useveravaju ga, kolimiraju, priključuju na motor…. Dobro, dobro, ako imate priliku da posmatrate kroz teleskop, ne oklevajte.

 

Opširnije: Najbolje nebeske mete za dvogled

Write comment (0 Comments)

Zavodnica i zavodnik

VenCrop

Baxter osmatrac65Venera, vrući planet i Jupiter, plinoviti div sada su najsjajniji objekti na nebu. Njihov sjaj još će se povećavati tijekom narednijh tjedana. Iako sjaje poput zvijezda lako možemo uočiti da u noći njihov sjaj ne treperi poput zvijezda. To zato jer su zvijezde izvor svjetla, poput našeg Sunca, dok planeti sjaje zbog refleksije Sunčeve svjetlosti koja se odbija od njih.

 

Opširnije: Zavodnica i zavodnik

Write comment (0 Comments)

Zemlja sa Venere

Venus

Nije lako biti astronom na Veneri. Na stranu to što je na njoj nemoguće živeti, njena atmosfera je gusta i neprozirna i Venerijanci (zamislimo da postoje) ništa od svemira ne mogu da vide. Oni ne znaju za zvezde, planete, satelite, galaksije, magline… ništa oni o svemiru ne znaju. Možda jedino ako imaju vid osetljiv na radio talase, ali i onda bi videli mutnjikave i grube slike, bez detalja koje ne bi ni shvatili kako valja.

 

Opširnije: Zemlja sa Venere

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • dragant said More
  Siniša je izneo svoje mišljenje o... 17 sati ranije
 • dragant said More
  Siniša, nisi promašio sajt. Zašto se... 21 sati ranije
 • gost said More
  veliki covek, hvala, edukativan tekst 1 dan ranije
 • Pero ložač said More
  E, moj Siniša! Kome ti mantijašku bozu... 2 dana ranije
 • Kiko said More
  Siniša brate svaka čast na komentaru.... 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka