VoBaNISTA

interreg banner 710x183 srb

Nova opservatorija u Mađarskoj iz projekta VoBaNISTA

kupola helyen DSC2777

U Mađarskoj županiji Bač-Kiškun, u gradu Baja, postoji lepo uređena opservatorija puna raznih drangulija za kojima glavu gube ljubitelji astronomije. Sem više teleskopa tu je lepa biblioteka, bista Gagarina, pilotsko odelo, a tu su i neki od istorijskih osmatračkih instrumenata i ko zna šta još. Ipak, mađarski astronomi su želeli da u blizini Baje izgrade još jednu opservatoriju što im je, konačno, ove godine i pošlo za rukom. Opservatorija je podignuta u okviru evropskog IPA projekta VoBanista u kojem im je partner bio novosadski Prirodno matematički fakultet sa tri astronomska društva: „Novi Sad“, „Kosmos“ i „Lira“.

 

Opširnije: Nova opservatorija u Mađarskoj iz projekta VoBaNISTA

Write comment (0 Comments)

Poslednji vabanistički pohod

SM19

Ako čujete fanfare dok čitate ovaj članak nemojte se čuditi, to one objavljuju izveštaj o poslednjoj zvaničnoj akciji članova projekta Vobanista. Počeli smo pre 24 meseca i došli do kraja. Ako sam dobro sve sabrao imali smo ukupno 31 program tokom dve godine. Bilo je tu više astronomskih posmatranja i takmičenja, dve međunarodne konferencije, nekoliko poseta rezervatima, te posete mađarskom partneru u Baji, nabavili smo odličnu astronomsku opremu i tako dalje - o statistici Vobanista biće reči u posebnom članku.

Opširnije: Poslednji vabanistički pohod

Write comment (0 Comments)

Astronomija u dvorištu dvoraca

 AZCL3354

Juče, 6. februara, svanuo je najlepši četvrtak ove godine, idealan da čovek malo otputuje u Kulpin. Što smo mi Vobanisti i uradili. A sa sobom smo poveli autobus učenika Isidorine gimnazije iz NS. A u Klupinu nam se pridružilo dvadesetak učenika gimnazije Jan Kolar sa domom učenika iz Bačkog Petrovca i horda učenika osnovaca iz OŠ Jan Amos Komenski iz Kulpina. Razume se samo po sebi, ovi mali su bili najglasniji. I njih sve interesuje. 

Opširnije: Astronomija u dvorištu dvoraca

Write comment (0 Comments)

Zadnji put u Baju

AZCL6789

Do sada smo u okviru projekta VoBaNISTA u Mađarsku išli četiri puta, ako ne računamo nekoliko putovanja najužeg tima koji je vršio tehničke pripreme za ceo projekat. Ovog vikenda smo u Mađrasku, u Baju, išli zadnji put, jer projekat se bliži kraju i – nema više.

Opširnije: Zadnji put u Baju

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Baki said More
  Retko koja naučna fantastika uspeva da... 14 sati ranije
 • Siniša said More
  Ne znam, da li znate, ali naš je jezik,... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  Nekoliko desetina hiljada svetlosnih... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nešto me zanima. Znamo, da je... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Samo fali napomena da je to... 2 dana ranije

Foto...