Planete patuljci

Razrešena misterija kretanja azotnog leda na Plutonu

3c

Kada je 2015. 'New Horizons' prošišao pored Plutona, svi naučnici su ostali zatečeni: bivša planeta je u svakom smislu komplikovanija nego što je to iko zamišljao. Umesto zaleđene kamenice izrovane pukotinama i kraterima, ukazao se svet daleko zanimljiviiji od 99% tela našeg sistema. Mnoga pitanja su ostala bez odgovora, a svaki odgovor je povlačio desetine novih pitanja. Ja sam, normalno, likovao, jer sam Pluto-fun od rođenja.

 

Opširnije: Razrešena misterija kretanja azotnog leda na Plutonu

Write comment (0 Comments)

Plutonovo 'skriveno lice'

pl5

14. jula 2015, Nasina sonda 'New Horizons' nam je prva prikazala tajanstveni Pluton, danas ne planetu već samo jedan od objekata u Kajperovom pojasu. Međutim, tokom kratkog susreta mogli smo da dobijemo podatke visoke rezolucije samo sa nešto više od polovine patuljaste planete, hemisfere kojom dominira ogromni Sputnik Planitia, najveći glečer Sunčevog sistema. To nije bila slučajnost, jer su oni koji su bili zaduženi za misiju pripremili let tako da se najsvetlija struktura – s najvećim albedom – može da proučava i na slikama kosmičkog teleskopa 'Hubble', struktura za koju se ispostavilo da je SputnikPlanitia. Nažalost, Pluton ima vrlo spor period rotacije od 6,39 dana, tako da je NH mogao da analizira drugu hemisferu samo dok je bio na relativno velikoj udaljenosti, pa je otuda i prosečna rezolucija ovog dela planete patuljka reda veličine od oko 20 km po pikselu. Srećom, nedavna analiza najboljih slika ovog 'skrivenog lica' Plutona – nasuprot 'vidljivoj hemisferi' koju je proučavao NH – omogućila nam je da izvučemo još poneki podatak o ovom delu planete patuljka.

 

Opširnije: Plutonovo 'skriveno lice'

Write comment (1 Comment)

Nedostaju mali krateri na Plutonu

mali krateri

Nasina vasionska letelica New Horizons je na Zemlju poslala velik broj fotografija Plutona i njegovog pratioca Harona i naučnici su se zdušno bacili u izučavanje ova dva daleka sveta. Između ostalog oni su primetili da oba tela obiluju udarnim kraterima, ali gotovo isključivo kraterima velikih dimenzija.

Opširnije: Nedostaju mali krateri na Plutonu

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • dragant said More
  Naučnici su otkrili da se svemir širi... 14 sati ranije
 • toddor said More
  Ono što meni nije jasno je sledeće:... 1 dan ranije
 • selena said More
  Zapravo prijava traje tokom cele godine!... 1 dan ranije
 • Duca said More
  Eh lepo... kada će biti prijavljivanje... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Osim toga što nestaje noćno nebo,... 2 dana ranije

Foto...