Događaji

Četvrti Pab kviz za studente fizike u Novom Sadu

Kviz 9

ICilj  kviza je čaroban. On, kviz kaže: hajde da se zabavimo, ali zajedno. Ne poznajete se međusobno? Pa odlično, evo prilike. Svaka ekipa takmičara ima četiri člana i to po jednog sa svake godine studija. Tako student prve godine ulazi u ekipu sa studentima ostalih godina. I tako se oni upoznaju, a kasnije, čak i mnogo godina kasnije prave zajedničke projekte, rešavaju zadatke i to ne samo iz fizike, nego iz života. I tako dalje, shvatate već.

Opširnije: Četvrti Pab kviz za studente fizike u Novom Sadu

Write comment (1 Comment)

A.D. Alfa u poseti vrtiću

20 623Na poziv vaspitačice Ivane Đorđević iz vrtića Crvenkama u Nišu, Atronomsko društvo Alfa je u cetvrtak, 29.12.2022. godine posetilo tu ustanovu i predškosku grupu koju vode vaspitačice Ms Ivana Đorđević i Aleksandra Đorđević. Naša poseta toj ustanovi bila je ranije najavljena od strane vaspitačica izvršnom odboru ustanove „Pčelica“, kao i svim odgovornim licima koji su odobrili naš dolazak.

 

Opširnije: A.D. Alfa u poseti vrtiću

Write comment (0 Comments)

Održana Astronomska novogodišnja noć - 2022

ANN22

Konačno, nakon dve godine pauze zbog pandemije, 29. decembra u planetarijumu AD „Novi Sad“ ponovo je održana Astronomska novogodišnja noć, ANN. ANN je društveni događaj za ljubitelje astronomije i njihove prijatelje, koji je inače ustanovljen još 2011-te godine te prema tome već ima solidnu tradiciju.  

Opširnije: Održana Astronomska novogodišnja noć - 2022

Write comment (0 Comments)

Treći Pab kviz za studente fizike u Novom Sadu

IMG 0187

Ima tako pametnih mladih ljudi, ali to sam već i ranije govorio. Uglavnom sinoć se 36 njih sa Departmana za fiziku novosadskog PMF okupilo u Kafe knjižari Zenit, (Njegoševa 24, Novi Sad) na trećem Pab kvizu. Iz nekog razloga tim ljudima nije dosta da svoje znanje pokazuju na ispitima nego to žele da rade i u drugim zgodnim prilikama, recimo u kvizu.

Opširnije: Treći Pab kviz za studente fizike u Novom Sadu

Write comment (0 Comments)

Međunarodno lansiranje letjelica H401 i H402

400 pred lansiranjeA

Poligon Herman Potočnik u Puli bio je dom znatiželjnim srednjoškolcima.

Stotinjak mladih učenika hrvatskih i talijanskih srednjih škola aktivno je sudjelovalo u procesu pripreme i lansiranja dviju eksperimentalnih letjelica (Hios 401 i Hios 402) na njihovom putu ka nebeskim visinama.

 

Opširnije: Međunarodno lansiranje letjelica H401 i H402

Write comment (0 Comments)

Ugovor o svemiru

Ugovor o svemiru SVIJET potpisnici 1

Hrvatska sramota ili previd?!

Svijet geopolitike i diplomacije ima najmanje dvije strane. Prvu, koja se plasira javnosti i drugu, koju javnost ne vidi a povijest ju tek u natruhama rekonstruira desetljećima kasnije. Međudržavni ugovori,  savezništva, neprijateljstva, ratovi.. sve je to dio civilizacije homo sapiensa. Ponekad nam se čini kako su neka događanja nerazumljiva, neopravdana (ili obrnuto) a tek protekom vremena postane jasno zašto su političari igrali „baš tu i takvu igru”. Pozadinska, nevidljiva, igra gotovo je uvijek prisutna.

 

Opširnije: Ugovor o svemiru

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • dragant said More
  Siniša je izneo svoje mišljenje o... 16 sati ranije
 • dragant said More
  Siniša, nisi promašio sajt. Zašto se... 20 sati ranije
 • gost said More
  veliki covek, hvala, edukativan tekst 1 dan ranije
 • Pero ložač said More
  E, moj Siniša! Kome ti mantijašku bozu... 2 dana ranije
 • Kiko said More
  Siniša brate svaka čast na komentaru.... 2 dana ranije

Foto...