Komete

Neobična kometa 73P/Schwassmann–Wachmann

KometaKometa 73P/Schwassmann–Wachmann (mi bismo rekli 73P/Švasman-Vahman), je periodična kometa (periodično se pojavljuje na našem nebu). Pronađena je 2. maja 1930. godine, njen afel (najudaljenija tačka od Zemlje) je na 5,2107 AJ, a perihel (najbliža tačka) na 0,9721 AJ, kreće se pod uglom od 11,237 stepeni, ime nosi po dvojici astronoma sa hamburške opservatorije koji su je i otkrili itd. dolazi nam ponovo u posetu ove godine 25. avgusta. Interesantna je jer je 1995. godine počela da se raspada!

 

Opširnije: Neobična kometa 73P/Schwassmann–Wachmann

Write comment (0 Comments)

Kometa Leonard u večernjem sumraku

Kometa Leonard 1

Kometa C/2021 A1 (Leonard) je bila najsjajnija kometa u 2021. godini. Posmatrao sam je u dva navrata u decembru - na noćnom nebu pred svitanje 8. decembra kada je bila sjaja 4,6 magnitude i repa dugog 1,5 stepeni, a drugi put 18. decembra nisko na jugozapadnom nebu u večernjem sumraku kada je bila procjenjenog sjaja 3,8 magnitude.

Opširnije: Kometa Leonard u večernjem sumraku

Write comment (0 Comments)

Kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko

1 Teleskop u vrtu

Rano jutro 16. novembra 2021., nešto prije 4 časa. Nebo vedro sa laganim vjetrom. Postavio u vrt stari vlastoručno izrađeni reflektor Mirfak 140/1400mm da potražim kratkoperiodičnu kometu 67P/Churyumov-Gerasimenko koja se po efemeridama nalazila u sjeverozapadnom dijelu sazviježđa Rak blizu granice sa Blizancima.

 

Opširnije: Kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko

Write comment (0 Comments)

Približava nam se megakometa!!!

6

Nedavno sam pisao o Ortovom oblaku i neistraženom području Sunčevog sistema koje Zemljani zovu Kajperov pojas, i istakao da tamo postoji more ledenih objekata svih vrsta. Iako hipotetička Planeta 9 još nije pronađena, na rubnim delovima našeg sistema svakako postoje neki veliki objekti. Jedan od primera ovog skrivenog bogatstva je nedavno otkriće 2014 UN271, 'komete' koja obećava obaranje višestrukih rekorda. Objekat je prvi put viđen 2014. godine zahvaljujući kampanji za posmatranje DES (Dark Energy Survey), studiji usmerenoj na analizu tamne energije pomoću 4-metrskog teleskopa Víctor M. Blanco, smeštenog u Čileu. Teleskop, opremljen kamerom DECam (Dark Energy Camera), promatra velika područja neba – 2,2° – u vidljivom i infracrvenom području, što ga čini veličanstvenim instrumentom za otkrivanje asteroida i kometa. DES kampanja započela je u avgustu 2013. i završila se u januaru 2019. Nakon završetka kampanje, istraživači Pedro Bernardinelli i Gary Bernstein otkrili su 2014 UN271 kada su počeli s analizom ogromne količine podataka koje je prikupio DES.

 

Opširnije: Približava nam se megakometa!!!

Write comment (0 Comments)

Kometa u orbiti Jupitera na putu ka unutrašnjosti Sunčevog sistema

2

Svemirski teleskop Habl objavio je snimak komete P/2019 LD2 (LD2). Kometa se nalazi među trojanskim asteroidima i ima dužinu repa od 660.000 km. Veruje se da je ostatak formiranja spoljnih planeta pre više milijardi godina.

 

Opširnije: Kometa u orbiti Jupitera na putu ka unutrašnjosti Sunčevog sistema

Write comment (2 Comments)

Komentari

 • dragant said More
  To stoji ali cilj kompanija i ostalih... 10 sati ranije
 • Miki said More
  Ima jedan jednostavan način da računar... 10 sati ranije
 • Geza said More
  baš lepa animacija... uživancija 1 dan ranije
 • Звонко said More
  A ja bih izabrao Mihaijla... 3 dana ranije
 • dragant said More
  Foto Oriona, Zemlje i Meseca baš je... 3 dana ranije

Foto...