Sunčev sistem

Ortov oblak

Ortov_oblak-128Daleko izvan planetarnog regiona, na periferiji Sunčevog sistema nalazi se ogroman oblak kometa na koje ostale zvezde deluju skoro koliko i naše Sunce. Dinamičke karakteristike oblaka mogu nam pomoći da objasnimo čak i neka izumiranja na Zemlji.

 

 

Opširnije: Ortov oblak

Write comment (0 Comments)

Nastanak Sunčevog sistema

ss2

U poslednjih nekoliko vekova stvoreno je nekoliko teorija koje manje ili više uspešno objašnjavaju nastanak Sunčevog sistema. Upoznaćemo se sa nekima od njih, ali pre toga da vidimo pred kakvim zadatkom stoji dobra teorija. Ona treba da pruži objašnjenje svih bitnih činjenica koje karakterišu Sunčev sistem. A to su sledeće činjenice...

Opširnije: Nastanak Sunčevog sistema

Write comment (1 Comment)

Sedam čuda Sunčevog sistema

EncCrop

Na internetu se mogu naći razni spiskovi čuda Sunčevog sistema, recimo sedam čuda, verovatno  inspirisana popisom Sedam svetskih čuda starog sveta (znate ono: Kolos sa Rodosa, Statua Zevsa u Olimpiji itd.). S tim što su ova svemirska čuda stvar ličnog ukusa i afiniteta, pa se ona razlikuju od autora do autora.

 

Opširnije: Sedam čuda Sunčevog sistema

Write comment (0 Comments)

Slike iz dvorišta

Protuberanca_sm

Izgleda da je Sunčev sistem samo naš. Vekovima tragamo za nekim susedima po okolini, ali po svemu sudeći ako se nešto živo van Zemlje i nađe biće to vidljivo samo pod mikroskopom. Tako ispada da nam je Zemlja dom, a Sunčev sistem dvorište. Ko zna, možda je i cela galaksija naše dvorište, ali nećemo sad o tome.

Dakle, da se prošetamo po dvorištu.

 

 

 

 

Opširnije: Slike iz dvorišta

Write comment (2 Comments)

Ortov oblak dodiruje susedni zvezdani sistem

Ortov oblakOrtov oblak mora da postoji. Problem je samo što za takvu tvrdnju nema jasnih i neposrednih posmatračkih dokaza, a njih nema jer još nisu napravljeni teleskopi koji bi na tako ogromnoj udaljenosti od Zemlje mogli da uoče tako sitne objekte kakve su komete koje inače nastanjuju Ortov oblak. Ali teorijski i posredni osmatrač  i dokazi su jasni -  postoji!

Opširnije: Ortov oblak dodiruje susedni zvezdani sistem

Write comment (0 Comments)

Koja je razlika između kometa i asteroida

asteroid2

Postoje izvesne sličnosti između asteroida i kometa. Obe vrste ovih tela su nastala u ranoj istoriji Sunčevog sistema, pre 4,5 milijarde godina, obe obilaze Sunce i obe vrste spadaju u mala tela, dakle manja su od planeta, a veća od meteoroida. Ali sastavljena su od različitog materijala i potiču iz različitih područja Sunčevog sistema.

 

Opširnije: Koja je razlika između kometa i asteroida

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • gost7 said More
  odlican predlog savet hvala 1 dan ranije
 • Miki said More
  Ja bih se malo ubacio, hipoteze o... 1 dan ranije
 • dragant said More
  Pošto smo videli negativnu kritiku... 2 dana ranije
 • Danicic Predrag said More
  Vidimo se dolazim da budem dosadan... 3 dana ranije
 • Siniša said More
  Nije reč o superiornosti, već o... 4 dana ranije

Foto...