Asteroidi

Asteroid Muminović!

Muminovic

Međunarodna astronomska unija (engl. International Astronomical Union) donijela je odluku da se asteroid 182730 (koji se nalazi u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera) nazove “Muminović”. Odnosno, po najvećem bosanskohercegovačkom astronomu Muhamedu Muminoviću. Prijedlog za imenovanje podnesen je od strane astronoma prof. dr. sc. Željka Ivezića koji je ovaj novoimenovani asteorid i otkrio.

  

Opširnije: Asteroid Muminović!

Write comment (3 Comments)

Nekoliko zapažanja o asteroidima

253 mathildeKada su se stvarale planete Sunčevog sistema, pre oko 4,6 milijardi godina, nešto materijala je preostalo. Taj materijal je u opštem kovitlacu nastavio monotono i besciljno da kruži oko Sunca i to tako milijardama godina. Ali za naučnike taj otpad je dragocen. On svedoči o najstarijim danima Sunčevog sistema.

 

Opširnije: Nekoliko zapažanja o asteroidima

Write comment (0 Comments)

Proleteo asteroid

2022 GN1crop

Iz daljine gledano rano, na početku dana nas očešao jedan mali asteroid. Prošao je na 127.000 kilometara daleko od nas, što je otprilike jedna trećina rastojanja Meseca od Zemlje. Nekako je ta razdaljina, Zemlja - Mesec, astronomima mera za alarm. Kada neko svemirsko telo proleti na većem rastojanju astronomi su spokojni, ali kada je rastojanje manje oni podignu obrve i pažljivo računaju kolika je opasnost od udara.

 

Opširnije: Proleteo asteroid

Write comment (0 Comments)

PHA asteroid 7482 (1994 PC1)

A7482

Dana 18. siječnja (januar) 2022. godine u blizini našeg planeta proletio je jedan asteroid za kojega kažu da je potencijalno opasan po nas. Otuda mu i oznaka PHA (Potentially Hazardous Asteroid) i NEO (near-Earth object). Otkrio ga je Robert McNaught iz zvjezdarnice Siding Spring Observatory u Australiji, 9. kolovoza 1994. godine. Ovaj kameni asteroid veličine 1,3 kilometara spada u skupinu Apollo asteroida.

 

Opširnije: PHA asteroid 7482 (1994 PC1)

Write comment (0 Comments)

Asteroid 2019 OK

Ovih dana smo u čavrljanju na Viber kanalu Astronomskog magazina 90% vremena opravdano i sa razlogom posvećivali James Webb Space Telescope-u, a u ostalih 10% se ubacilo svašta. Od razmjene lijepih poruka sa dragim prijateljima, čestitki za Novu godinu ... Božić,  snivanja starih i novih Letenki ... itd. 

 

Opširnije: Asteroid 2019 OK

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Lale said More
  Koja je to najsjanija zvezda ili planeta... 13 sati ranije
 • janja91 said More
  :) divno, smeh i astrnomija, divno,
  ... 23 sati ranije
 • dragant said More
  Sobzirom da je sve daleko od Zemlje, pa... 3 dana ranije
 • Mладен Поповић said More
  Sviđa i se ideja povezanih letova lakih... 3 dana ranije
 • boriss said More
  Dobra stvar....napravio sam od drveta i... 4 dana ranije

Foto...