Zagonetni kosmos

Abell 2813

 abell2813.crop

Ovo je važna i vredna fotografija, ne samo u naučnom, nego i u estetskom smislu. Na njoj vidimo jato galaksija Abell 2813, a između njih kosmičke crve. Obratite pažnju na njih oni su krunski dokaz Ajnštajnove teorije opšte relativnosti koja govori o uticaju gravitacije na svetlosne zrake.

Svemirska fontana

 a2597 lg sm

U sazvežđu Vodolija, od nas udaljeno nešto više od milijardu svetlosnih godina, nalazi se predivno galaktičko jato Abell 2597. Mada je njegova fotografija vizuelno atraktivna, ovo jato zanimljivo je i zato što supermasivna crna rupa – za koju se pretpostavlja da se nalazi u njegovom središtu...

 

„Sedam sestara“ u infracrvenom domenu

 m45crop

Redni broj 45 u čuvenom katalogu francuskog astronoma Šarla Mesjea (Charles Messier) pripada prelepom zvezdanom jatu Plejade. Smešteno u severozapadnom delu sazvežđa Bik, na srednjem rastojanju od 444 svetlosnih godina od Sunca, ovo otvoreno zvezdano jato nama je najbliži Mesjeov objekat. M45 oštrookom posmatraču otkriva svojih sedam najblistavijih zvezda; ali čak se i običnim dvogledom može videti ...

 

Sudar galaksija kamerom Habla

The NASA ESA Hubble Space Telescope captured this striking view of UGC 2369

Ovo je još jedna zadivljujuća scena iz galerije nebeskih slika. Apstraktna šara predivnih živopisnih boja. Ali to je samo privid i uskoro, već za nekoliko miliona godina, scena će biti sasvim drugačija. Prema kosmičkim merilima ovo je samo jedan treptaj, jer već u sledećem sve će biti drugačije.

Galaksija Igla

NGC4244

Ovo je jako interesantna galaksija, posebno primamljiva astrofotografima zbog svog neobičnog izgleda. 

Njena NGC oznaka je 4244, a nalazi se i u Kaldvelovom katalogu pod brojem 26, ali je najpoznatija po nadimku galaksija Igla. A zašto se zove igla, ne treba objašnjavati. 

 

Pogled na NGC 4710

hs 2009 30 a large webObjekat dubokog neba sa kataloškom oznakom NGC 4710 spiralna je galaksija smeštena u sazvežđu Berenikina kosa. Budući da je posmatramo gotovo postrance, lako možemo uočiti njen centralni oval. Centralni ovali spiralnih galaksija sadrže najveći deo supstancije samih galaksija, zbog čega je njihovo proučavanje veoma važno.

Fotografija četiri „junaka“

m101Kada četiri Nasina junaka udruže svoje snage, ne može se očekivati da nastane ništa drugo osim – predivne fotografije. Zaista, slika u kojoj možete uživati nastala je udruženim snagama četvorke, koju čine „Habl“ (Hubble Space Telescope), „Čandra“ (Chandra X-ray Observatory), „Spicer“ (Spitzer Space Telescope) i „Galeks“ (Galaxy Evolution Explorer).

NGC 1275

ngc1275-crop

Iz serije Zagonetni kosmos!

Ovo je NGC 1275, nebeski objekat poznata i kao Perseus A ili Caldwell 24. Od nas je udaljen 237 miliona svetlosnih godna...

NGC 457 - Sova

ngc-457-crop

Iz serije Zagonetni kosmos!

Detalj NGC 457, otvorenog zvezdanog jata, među ljubiteljima posmatranja noćnog neba poznatijeg pod imenom Sova Snimio Zlatko Orbanić. Vidite u nastavku celu fotografiju.

Divni ARP 142

ARP-142-160Iz serije Zagonetni kosmos!

Ovo je još jedan dragulj u galeriji fotografija Svemirskog teleskopa Habl. Na slici, u donjoj polovini, vidimo ples dve galaksije u susretu. Gornja na ovoj fotografiji je spiralna, ali sada već sasvim deformisana pod gravitacionim uticajem donje, eliptične galaksije.

 

 
Instagram AM Fotografije AM (FLICKR) YT kanal AM
 
 
Zanimljiva pitanja i odgovori
 
 banerTM
   

leksikon 190

 tvastronomija18

 sad

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky