kliknite na fotografije
etna_1
Početak aktualne aktivnosti Etne 11.
etna_2
Noćne fotografije Etne za vrijeme maksimuma ovomjesečne aktivnosti
etna_3
Pogled na Etnu i Siciliju iz zraka iznad vulkana
etna_4
Etna iz zraka za vrijeme bez erupcija (foto Marino Tumpic)

Jedan od najpoznatijih i najaktivnijih svjetskih vulkana, Etna na Siciliji i ove godine nije „iznevjerio“ svoju reputaciju. Tijekom 11. januara iz jednog od grotla započeo je sukljati dim i prašina, da bi samo dan kasnije usljedila prava erupcija užarene lave a koja se u nešto smanjenom intenzitetu nastavlja i dalje. Noćni snimci slijevanja „žive vatre“ domaćem stanovništvu i nisu toliko dojmljive jer znače potencijalne probleme. Zbog velikih količina prašine i dima zatvoren je i aerodrom Fontanarossa (nedaleko Catanie) udaljen 25km od vulkana. Sama Etna nalazi se na sjeveroisočnom dijelu Sicilije a najviša točka mjeri 3350m iznad razine mora. Prema procjeni tamošnjeg ureda za nadzor Etne, lokalno stanovništvo i materijalna dobra nisu u opasnosti. Mnogobrojne fotografije prizora s Etne pristižu od lokalnih fotografa ali i iz svemira. U snimanju vulkana aktivan je i talijanski astronaut na ISSu paolo Nespoli. Povremeno se osjećaju i blaža podrhtavanja tla koje prate nova izbacivanja materije iz grotla vulkana. Zapisi o Etninim aktivnostima sežu čak do 1500godina prije naše ere. Prekid zračnog prometa sredozemljem u okolici Etne nije iniciran iako su piloti upozoreni na oprez.  Cijeli otok pomalo je obavijen dimom i specifičnim sumpornim mirisom vulkanske aktivnosti. Na i uokolo Etne postoji nekoliko aktivnih grotla kroz koje izbijaju erupcije. Vulkanolozi na Etni imaju veći broj instrumenata i opreme kojom se prate događanja. Pored svih nastojanja i istraživanja još uvijek nemožemo s sigurnošću predvidjeti nastanak, razvoj i snagu vulkana.

Vulkani su najzanimljivije i najčudnije tvorevine prirode na Zemlji. Oni predstavljaju gotovo nemoguće jedinstvo krajnjih suprotnosti. Kad prorade, vulkani ruše, razaraju i uništavaju sve, ponekad i hiljadama kilometara unaokolo.

Inače, područja uokolo vulkana poznata su kao iznimno zahvalna i pogodna za razvoj mnogobrojnih poljoprivrednih kultura i nasada, rekli bi svako zlo za neko dobro.Komentari

 • Duca said More
  Vidi se ogromna razlika između snimka... 5 sati ranije
 • dragant said More
  Venera. Najsjaniji objaketa na nebu... 12 sati ranije
 • Ljubomir said More
  -
  - Venera. - O tome sam javio u clanku:... 22 sati ranije
 • Lale said More
  Koja je to najsjanija zvezda ili planeta... 1 dan ranije
 • janja91 said More
  :) divno, smeh i astrnomija, divno,
  ... 2 dana ranije

Foto...