kliknite na fotografije
etna_1
Početak aktualne aktivnosti Etne 11.
etna_2
Noćne fotografije Etne za vrijeme maksimuma ovomjesečne aktivnosti
etna_3
Pogled na Etnu i Siciliju iz zraka iznad vulkana
etna_4
Etna iz zraka za vrijeme bez erupcija (foto Marino Tumpic)

Jedan od najpoznatijih i najaktivnijih svjetskih vulkana, Etna na Siciliji i ove godine nije „iznevjerio“ svoju reputaciju. Tijekom 11. januara iz jednog od grotla započeo je sukljati dim i prašina, da bi samo dan kasnije usljedila prava erupcija užarene lave a koja se u nešto smanjenom intenzitetu nastavlja i dalje. Noćni snimci slijevanja „žive vatre“ domaćem stanovništvu i nisu toliko dojmljive jer znače potencijalne probleme. Zbog velikih količina prašine i dima zatvoren je i aerodrom Fontanarossa (nedaleko Catanie) udaljen 25km od vulkana. Sama Etna nalazi se na sjeveroisočnom dijelu Sicilije a najviša točka mjeri 3350m iznad razine mora. Prema procjeni tamošnjeg ureda za nadzor Etne, lokalno stanovništvo i materijalna dobra nisu u opasnosti. Mnogobrojne fotografije prizora s Etne pristižu od lokalnih fotografa ali i iz svemira. U snimanju vulkana aktivan je i talijanski astronaut na ISSu paolo Nespoli. Povremeno se osjećaju i blaža podrhtavanja tla koje prate nova izbacivanja materije iz grotla vulkana. Zapisi o Etninim aktivnostima sežu čak do 1500godina prije naše ere. Prekid zračnog prometa sredozemljem u okolici Etne nije iniciran iako su piloti upozoreni na oprez.  Cijeli otok pomalo je obavijen dimom i specifičnim sumpornim mirisom vulkanske aktivnosti. Na i uokolo Etne postoji nekoliko aktivnih grotla kroz koje izbijaju erupcije. Vulkanolozi na Etni imaju veći broj instrumenata i opreme kojom se prate događanja. Pored svih nastojanja i istraživanja još uvijek nemožemo s sigurnošću predvidjeti nastanak, razvoj i snagu vulkana.

Vulkani su najzanimljivije i najčudnije tvorevine prirode na Zemlji. Oni predstavljaju gotovo nemoguće jedinstvo krajnjih suprotnosti. Kad prorade, vulkani ruše, razaraju i uništavaju sve, ponekad i hiljadama kilometara unaokolo.

Inače, područja uokolo vulkana poznata su kao iznimno zahvalna i pogodna za razvoj mnogobrojnih poljoprivrednih kultura i nasada, rekli bi svako zlo za neko dobro.



Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 6 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 12 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 18 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...