Krater u severoistočnoj Kini je najveći udarni krater na Zemlji nastao u poslednjih 100.000 godina. U julu 2021. godine, naučnici su potvrdili da se geološka struktura u planinskom lancu Mali Šing'an formirala kao rezultat udara iz svemira. Tim naučnika je objavio opis novootkrivenog udarnog kratera u časopisu Meteoritics and Planetari Science.

1

Krater Jilan prečnika je 1,85 kilometara i verovatno je nastao pre oko 46.000 do 53.000 godina, na osnovu radiokarbonskog datiranja ugljenika i organskih jezerskih sedimenata sa lokacije, navodi se u saopštenju NASE. Istraživači su sakupili ove uzorke sedimenta pomoću bušotina u centra kratera.

Na dubini od 100 metara slojevitih jezerskih i močvarnih sedimenata nalazi se skoro 320 metara debela ploča od izlomljenog (brecciated) granita koji je sastavljen od mnogih stenovitih fragmenata cementiranih zajedno u matrici. Ova stena je dokaza da ju je udario meteorit.

Delovi stene pokazuju znake topljenja i rekristalizacije od udara, pošto se granit brzo zagreva i hladi. Drugi fragmenti stene izbegli su ovaj proces topljenja i umesto toga sadrže "šokiran" kvarc koji se razbio u jasnom uzorku kada se svemirska stena srušila.

Tim naučnik je takođe otkrio staklo u obliku suze i komade stakla probušenih sitnim rupama napravljenim od mehurića gasa; obe ove karakteristike takođe ukazuju na to da se dogodio udar visokog intenziteta, navodi se u saopštenju NASE.

Krater je u obliku polumeseca, jer južni deo kratera Jilan nedostaje. Takvi udarni krateri u obliku polumeseca su relativno retki na Zemlji, rekao je za Global Tajms Čen Ming, jedan od autora članka i istraživač sa Instituta za geohemiju Guangdžou. U oktobru 2021. satelit Landsat-8 napravio je upečatljiv snimak severnog ruba kratera, a naučnici sada istražuju kako i kada je južni rub nestao. Jedna od mogućnosti je da je meteor pod malim udarnim uglom udario u tlo.

Meteorski krater u Arizoni ranije je držao rekord za najveći udarni krater star manje od 100.000 godina; star je oko 49.000 do 50.000 godina i ima prečnik 1,2 km. Za poređenje, krater Sjujan ima prečnik od 1,85 km.

Izvor:

​​https://www.space.com/young-impact-crater-found-china

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...