U prošlom članku razmatrali smo pitanje: 
 Hoće li čovek ostaviti otisak svojih čizama na Marsu?  I zamoli smo vas, naše čitaoce, da kažete svoje mišljenje i svoje stavove. Mnogi naši čitaoci dobro poznaju astronautiku, politiku i nauku i bilo bi za sve interesantno da čujemo njihov odogovor na pitanje:

Šta mislite zašto čovek treba da ide na Mars tj. 

Zašto čovek ne treba da ide na Mars?

Imate li stav? Možete li navesti razloge za ili protiv? Pišite na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. ( Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. )

 

Evo šta je napisao

Igor David

Kako je po meni.

Po meni prvo treba napraviti bazu na Mesecu pa tek onda na Marsu.

Baza na Mesecu bi dala neophodne informacije i iskustva o funkcionisanju u takvom sistemu, i verovatno bi služila kao odskočna daska do Marsa.

Dakle - da, treba ići na Mars, ali preko Meseca :)

Pozdrav


Aleksandar Bodlović

Ideja je rđava

Ideja naseljavanja Marsa je rđava naučna fantastika iz perspektive ovog, a možda i svakog vremena. Samo putovanje i savladavanje prepreka da bi se na Marsu "zanovilo domaćinstvo" nije uopšte ni bitno. Naš antropocentrizam je, u ovom slučaju,  usađeni defekt koji samo pitanje čini besmislenim, iako isti ne mora biti i nužno loš no, ovde mislim da jeste. Dalje, odabir putnika, po njihovim osobinama/karakteristikama je, hm, nekako eugenički. Tako lepe, sposobne, nadarene i pametne već ih vidim kako  žive u kućicama od "Mars" čokolade, ako već ne mogu na Zemlji. O Masku nemam šta reći osim business as usual u kome nema ni p od pionirizma. Moj skromni predlog je da pokupimo kese iz krošnji drveća po našim parkovima. Mislim da bi to bio dobar i razuman početak putovanja do Andromede.

S' poštovanjem, redovni čitatelj AM

PlympusMons
Olympus Mons, Mars


Šta je rekao Dragan Tanaskoski

Šte je rekao Zoran Bežanović

Šta je rekao Goran Stanlković

Šta je rekao Neđeljko Đeknić

Šta je rekao Miodrag Petković


Komentari

 • Звонко said More
  A ja bih izabrao Mihaijla... 2 dana ranije
 • dragant said More
  Foto Oriona, Zemlje i Meseca baš je... 2 dana ranije
 • selena said More
  Tako piše u izvornom tkestu... 2 dana ranije
 • Zoran said More
  "... etan i metan, koji su tečni na... 2 dana ranije
 • selena said More
  Ja mislim da se taj kamen nalazi u... 4 dana ranije

Foto...