Pre nekoliko godina smo u kampu raspravljali na temu odlaska čoveka na Mars. Neki su smatrali da je taj odlazak neminovan pre ili kasnije, dugi su opet govorili da je takvo putovanje nepotrebno, opasno, pa i besmisleno kada se Mars može istražiti i pomoću robota te je mnogo bolje novac trošiti na Zemlji. 

otisak
 Hoće li čovek ostaviti otisak svojih čizama na Marsu? 

Sedamdesetih godina prošlog veka računalo da će se do kraja veka, eventualno koju godinu kasnije, na Marsu već graditi baze i naselja. Pominjala se zatim 2018. kao rok odlaska na susednu planetu, pa je Artur Klark, kako je jednom izjavio, zamolio svoje prijatelje u Nasi da sa tim putovanjem malo požure kako bi se let organizovao za njegovog života („uostalom, čemu služe prijatelji“ dodao je na kraju Klark).

Početkom ovog veka o mogućnosti da neko otputuje na susednu planetu za AM je pisao i Draško Dragović, a članak je interesantan jer se radilo o jednosmernom putovanju – pošto tehnologija za povratak još nije bila ni na vidiku. Ista ideja, u ozbiljnijoj formi, pojavila se pre oko osam  godina kada je uz dosta pompe pokrenut projekat putovanja na Mars u jednom pravcu. Raspisan je i konkurs i mnogi iz celog sveta su se javili na njega. Njih preko 100.000! Među njima je bila i Dajana Posavčić, naša draga prijateljica i o tome zašto se odlučila na taj korak pročitajte intervju sa njom. Evo i šta su o svemu tome rekli naši saradnici: Draško Dragović, Danijel Reponj, MarinoTumpić.

Dakle, putovanje na Mars još je neizvesno, ali ono ipak ima svoju istoriju. A upravo danas je Draško Dragovič komentarisao sopstveni članak a u tom komentaru kaže:

"Ko hoće da se kladi da ljudi nikada neće otići na Mars?"

To je za mene bio neodoljiv izazov pa sam opkladu prihvatio, a Draško je ne to odgovorio da će da se kladi samo u baklave. Dakle, dogovoreno, kladimo se u tepsiju ovih ukusnih i dragocenih poslastica.

A dotle, dok se opklada ne reši, evo posla i izazova za čitaoce:

Šta vi mislite zašto čovek treba da ide na Mars tj.

Zašto čovek ne treba da ide na Mars?

Imate li stav? Možete li navesti razloge za ili protiv? Pišite na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. ( Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. )

 

P.S. Vidim da su u međuvremenu stigli još neki komentari.... ali dobro, ovo gore nepisano i dalje stoji!



Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...