- Najstarije pomračenje Meseca o kome postoji pisani trag dogodilo se 29. januara 1135. pre n.e. a zapis je sastavljen u Kini.

- Čini se da je pravu prirodu pomračenja prvi otkrio Anaksagora, filozof iz Jonije (500-428. g. pre n.e.),  koji je učio da do Mesečevih pomračenja dolazi kada Mesec uđe u Zemljinu senku, a da njegova senka opet proizvodi pomračenje Sunca na Zemlji.  

- Tukidid pominje slučaj iz vremena peloponeskog rata kada Atinjani jedom prilikom nisu isplovili sa sidrišta u bitku (iako im je oklevanje moglao naneti samo štetu) jer je u presudnom momentu došlo do pomračenja Meseca.

aristotel- Aristotel iz posmatranja pomračenja Meseca zaključuje u svom čuvenom delu O nebu (zapravo sva Aristotelova dela su čuvena) da je Zemlja loptasto telo jer je senka koju baca na Mesec prilikom pomračenja zaobljena.

- U drevno vreme Srbi su, ako je suditi po nekim starim zapisima, znali za uzrok pomračenja jer se u tim pisanim spomenicima objašnjava da je Zemlja manja od Sunca i da zato ona ima iza sebe kupastu senku, a Mesec se pomrači kada uđe u tu senku i tada on gubi svetlost pa se ne vidi, za razliku od Sunca koje se pomrači kada ga pokrije Mesec i koje ne gubi svetlost.  Postoji inače dosta beležaka u srpskim zapisima o pomračenjima Sunca i Meseca.

- Prvo i najstarije pomračenje Meseca koje se spominje u starim srpskim zapisima dogodilo se 22. juna 1461. Zatim slede pomračenja iz 20. februara 1570. pa 16. avgusta 1598. itd.

 


Komentari   

Aleksandar Zorkić
0 #2 Aleksandar Zorkić 03-06-2012 17:47
U svojoj knjizi „Astronomija u starim srpskim rukopisima“ (SANU, 1989.) Nenad Janković u poglavlju Pomračenja navodi sledeće izvore: V. Jagić „Krmčaja ilovačka od godine 1262.“, zatim rukopis Teodora Gramatika iz XIII v, zatim rukopis Vlemide Nikifora, pa Hodoški zbornik itd. itd. što sve nije predmet ovog kratkog teksta tako da ćete detaljnije izvore morati sami da pronađete u gore navedenoj, ili nekoj drugoj relevantnoj, knjizi.
Accuphase
0 #1 Accuphase 03-06-2012 17:00
U kojim su to "drvenim vremenima" Srbi znali za uzročnike pomračenja Sunca i Meseca, pa još ostavili "stare zapise" o tome ?

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži