I bez vrućih hlačica „na“ Suncu je pakleno vruće

Sa vremenskim prognozama odavno smo se sprijateljili, nema mobitela na kojem nije instalirana bar jedna od meteo-aplikacija a rijetko tko danas nema mobitel. Podaci koji nas svakodnevno najviše zanimaju su procjena oblačnosti, prognoza kišnog ili sunčanog vremena te temperatura. Upravo je ova potonja vrijednost često predmet rasprava u društvu.

„Pakleno je vruće“ često kažemo u ovo vrijeme a pogled na aplikaciju pokazuje vrijednosti od 25°C, 30°C ili 35°C. Nama se ipak čini da je više. I zaista više je i to znatno više! 

Prema meteo standardima temperatura zraka mjeri se na visini od 2m iznad tla i u ambijentu gdje ispod senzora nema toplinskog zračenja tla kao ni direktnog Sunčeva zračenja. Upravo ova potonja situacija uzrokuje razliku od temperature koju osjećamo na našim tijelima i one koja je izmjerena uređajima. Kada smo na direktnom Sunčevom svjetlu izloženi smo znatno većoj „temperaturi“ nego što to iščitavamo u meteorološkim podacima.

vidulini 10062018 INOUT temp

Evo kako je to jutros izgledalo na senzoru temperature  u Vidulinima. Senzor u hladu ispod automobila pokazuje temperaturu od 31.7°C a onaj drugi izložen direktnom zračenju sa Sunca čak 47.8°C i sve to u jutarnjih 10:21 sati. 

Biti će još toplije tijekom dana, ne zaboravite uzeti tekućine i držite se hladovine. Idete li na plažu, krema za sunčanje je obvezna! Mislite li suprotno pogledajte ovaj video;

r

Nakon prve minute u realni, pravi video materijal ubačen je disk koji vjerno predočava veličinu našeg planeta naspram  Sunca i događanja na njemu. 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...