Prvi značajni, nepovratni priliv kiseonika u Zemljinu atmosferu dogodio se pre skoro 2,33 milijarde godina, što je, naposletku, dovelo do nastanka višećelijskog života, međutim naučnici su nedavno uspeli da marginu greške na tako velikom broju svedu na “svega” plus-minus sedam miliona godina.

Izvor: Tanjug utorak, 17.05.2016. | 18:10

zemlja atmosfera

Na taj način, kako se navodi u istraživanju stručnjaka američkog Instituta za tehnologiju Masačusets (MIT), objavljenog u naučnom magazinu “Science Advances", smanjena je dosadašnja margina greške koja je iznosila između deset miliona i više stotina miliona godina.

Do otkrića su došli analiziranjem sedimentnih jezgra i određivanjem glavnog prelaza u obrascu maseno nezavisne frakcije izotopa sumpora (S-MIF).

Iako danas 21 odsto Zemljine atmosfere čini kiseonik, taj gas nije oduvek bio dovoljan da bi ga koristila živa bića, štaviše, tokom prve dve milijarde istorije Zemlje nije ga bilo dovoljno.

Istraživači su utvrdili da je porast kiseonika u atmosferi, iako veoma mali, trajao od milion do deset miliona godina, a zatim izazvao čitav niz događaja koji su na kraju rezultirali nastankom višećelijskog života.

"To je bio početak dugog perioda koji je kulminirao stvaranjem kompleksnog života. Bilo je potrebno, grubo rečeno, oko 1,7 milijardi godina da evoluiraju životinje slične onim koje danas poznajemo", rekao je profesor Odeljenja za zemaljsko, atmosfersko i planetarno istraživanje (EAPS) MIT-a Rodžer Samons.

Naučnici su uglavnom saglasni da je kiseonik nastajao u okeanima kao nusprodukt cijanobakterijske fotosinteze pre tri milijarde godina i da ga u atmosferi nije bilo jer su ga u tome sprečavali gladni mikrobi ili gvožđe.

"Možda je i ranije bilo privremenih ispuštanja kiseonika u atmosferu, ali njihovo obilje i trajanje trenutno ne mogu da se izmere", rekao je Samons, koji je objasnio da se sve to promenilo velikom oksidacijom.

Kako je istakao preciznije određenje početka takozvane velike oksidacije moglo bi stručnjacima da otkriju uzroke i mehanizme tog važnog događaja za živi svet na Zemlji.

Samonsov tim bi želeo da istraži i hipotezu da li postoji veza između "nagle i brze" pojave kiseonika s ledenim dobom u neoproterozoiku (geološki period koji je počeo pre milijardu godina, a završio pre 541 miliona godina) koje je bilo toliko oštro da su se Zemljini okeani u potpunosti zaledili (teorija o Zemlji kao snežnoj grudvi).


KISEONIK - ubica živog sveta

KISEONIK


 

Author: B92

Komentari  

ANONYMi/USICA
-1 #1 ANONYMi/USICA 24-05-2016 23:38
Dobro vece postovani AM,

Dobar tekst, ALI...
tek predlog ka starim linkovima AM,
KOJI SU ISKRENO po meni I DALJE AKTUELNI,
TEK TO DAJE PUUUUNU sliku mozaika, koji se pominje u txt. (Bog je nastao posle SVEGA NAVEDEN|OG :))).....?!? ma ne bitno, ko veruje neka mu, REALNO I SAMO REALNO je moj moto)

**Nadam** se da ce biti u ponudi,
JEDAN FULL-ODLICAN 2016/17te PDF
(Free,SMS placanje,donacija,???)...
koji bi imao slike(HD,4K,... ) , tekstove, ... i sa STARIJIH VERZIJA-pocetni h AM.

PREDLOG PLUS
JOS 1an PDF za omladinu 90tih :)))
NAUKA KAO BAJKA(V. Ajdacic), ali u saradnji sa AM, verzija 2016-17....a sto da ne, moja pocetna stepenica-knjig a,i eto me kod vas,...

ARHIVU SAM SADA OTRKILA, ....vrediiiiii. ..ma boli me glava....ALI neka neka, 21vek -NAUKA ULAZU NA SVACIJA VRATA_)__ko voli__mracno doba spaljivanja naucnika je proslo (nadam se>:()..)
~\(*+*)/~CEKAM raspust, i spremam dane,nedelje,.. .mesece ako treba DA SVE AM Txt PROCITAM. ~\(*+*)/~

predlog dopuna ; ) ---:
Predlozite linkove ka pdf, txt,sajtovima, klipovima...
kiss kiss ...pusa :*)
V. `98
(REALNI,DIREKTNI,BEZ MAZALICA ste zato VAS puno cenim, volim,HVALA PUNO)
ni levo ni desno, vec pravo u ...:)

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži