Kada je Mars Express Orbiter Evropske svemirske agencije pre 14 godina otkrio u atmosferi Marsa metan, svi su bili uzbuđeni, naročito astrobiolozi jer je metan značajan nagoveštaj postojanja života. 

mars logo

Metan je bezbojan gas, spoj ugljenika i vodonika koji se, bar ovde na Zemlji, često nalazi u barama kao produkt raspada organskog materijala. Kada nađete metan možete se nadati da ćete naći i život. Istina, treba reći da je te 2004-te, kada je objavljeno otkriće metana u atmosferi Marsa, bilo nekih rezervi jer su neki naučnici smatrali da instrumenti na orbiteru nisu dovoljno osetljivi za takvu detekciju. Ali, metan je zatim pronašao i rover Curiosity u krateru Gale. Nakon toga, bilo je to prošlog leta, Curiosity je utvrdio da na Marsu postoji i sezonski ciklus metana! Ovo je utoliko interesantnije što metan u atmosferi opstaje oko 10 godina nakon čega se razlaže na ugljen dioksid i vodu. Ostalo je, dakle, još samo da se konačno otkrije organizam koji je taj metan proizveo.

ExoMars Trace Gas Orbiter 1
 Trace Gas Orbiter 

Ali onda je usledio, kako se to petski kaže, hladan tuš. Evropski Trace Gas Orbiter (TGO) koji je do Marsa stigao 2016. godine i koji je specijalizovan za detekciju metana u atmosferi – nije našao ništa. Ni najmanji trag metana. Ovaj orbiter ima dva spektrometra posebno dizajnirana za detekciju metena u ekstremno malim koncentracijama. Oba spektrometra, tvrde u Esi, savršeno rade, u odličnom su stanju, precizna su i – nisu otkrili ni najmanji trag metana iako su svoju potragu proširili na sve slojeve Marosve atmosfere. 

Tim rovera Curiosity je sugerisao mogućnost da metan koji je pronašao njihov rover potiče iz geoloških izvora ispod površine planete te da prema tome nije rasprostranjen po atmosferi  Ovo je, slažu se istraživači, moguće i to astrobiolozima ostavlja nadu da na Marsu ipak postoje neki oblici podzemnog života.

Astronomy


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...