jupiter udar 10092012
Mesto udara

Jučer je u Jupiterovoj atmosferi uočena velika eksplozija. Zasada nije jasno što je točno pogodilo Jupiter no smatra se kako je u najveću planetu Sunčeva sustava udario nepoznati asteroid ili kometa.

Bljesak eksplozije vizualnim putem uočio je astronom-amater Dan Peterson iz Racine, Wisconsin (SAD). Svoje je iskustvo putem astroforuma podijelio s drugim astronomima. Ubrzo je od strane astronoma-amatera George Halla iz Dallasa, Texas (SAD) pristigla fotografska potvrda; Jupiter je pogođen od strane nepoznatog objekta. Hall je u isto vrijeme snimao Jupiter, kada je na forumu pročitao Petersonovo vizualno zapažanje, pregledao je svoje snimke Jupitera i pronašao dokaz.

U 13:35 po našem vremenu Jupiter je pogođen, veliki bljesak u trajanju od dvije sekunde to nepobitno potvrđuje. Tijekom noći teleskopi astronoma-amatera diljem svijeta usmjereni su ka Jupiteru ne bi li snimili promjene u njegovoj atmosferi na koordinatama udara.

Nekoliko je sličnih udara zabilježeno i tijekom proteklih godina. Sada je posve jasno kako je Jupiter česta meta manjih asteroida. Inače, svake noći, od ranih jutarnjih sati, Jupiter je moguće vidjeti kao sjajnu zvijezdicu na našem nebu iznad istočnog obzorja.

 

Jupiter omogućava život

JUPITER


Dodaj komentar