Ova fotografija Jupitera spada u najkvalitetnije fotografije te planete napravljene sa Zemlje. Snimljena je pomoću teleskopa Severni Gemini (Blizanac) koji se nalazi na Mauna Kei, ogromnom uspavanom vulkanu na Havajima. Sem Severnog, postoji i Južni Gemini smešten u Čileu, oba teleskopa su ista i (po potrebi) uparena te dopunjuju jedan drugog.

Znamo da atmosfera naše planete manje ili više ometa dobar pogled na nebeske objekte i zbog toga se zemaljski teleskopi instaliraju u suvim područjima sa što manje oblačnog vremena i visoko na planinama kako bi svetlost prolazila kroz što manji sloj atmosfere. Sem toga veliki teleskopi, poput Geminija imaju adaptivnu optiku koja prilagođava površinu ogledala trenutnim atmosferskim turbulencijama čime se dobija kvalitetnija slika. 

Ova fotografija je nastala pravljenjem velikog broja snimaka sa kratkim ekspozicijama, nakon čega su zatim izabrani najoštriji, dok su ostali odbačeni. Rezultat vidite. Ova fotografija predstavlja jednu od najoštrijih snimaka Jupitera ikada napravljene sa planete. 

Na njoj vidimo udare munja, oluja koje divljaju atmosferom planete. Vide se topli, duboki slojevi atmosfere koji svetlucaju kroz pukotine oblačnog prekrivača, čime se napravio efekat Džek-o'-Lantern.

 

Jupiter NG

 

 

Činjenice o Jupiteru


Komentari

 • selena said More
  To je atmosferska pojava, a atmosfera... 3 sati ranije
 • gost1 said More
  odlicno...covek je nula, nista bitno za... 22 sati ranije
 • gost1 said More
  hvala 22 sati ranije
 • Jovan said More
  Koliko je meni poznato, temperatura... 1 dan ranije
 • danijel said More
  Hvala Marino, trudim se. :D
  x (x)... 3 dana ranije

Foto...