ec.mag

Za par dana 25.10.2022. imaćemo priliku da posmatramo delimično pomračenje Sunca. Posmatranje Sunca i njegovog pomračenja nažalost zahteva posebne pripreme, specijalne filtere ili posebne instrumente. Nabavka ovih filtera može biti problematična zato vam predlažemo jednostavnu metodu kojom možete posmatrati pomračenje i koja je dostupna skoro svakom.

Potrebne su vam samo naočari sa dioptrijom +1. Naočare će biti objektiv vašeg instrumenta. Sabirno sočivo sa dioptrijim +1 ima žižnu daljinu od 1 metra. Na toj daljini će formirati sliku Sunca. Prečnik slike Sunca će biti oko 9 mm, sasvim dovoljno da se može posmatrati prolaz Meseca ispred Sunca.

demo

Poslužiće vam bilo koje naočari sa dioptrijom od +0,75 do +1,5. Razlika će biti u veličini slike i daljini na kojoj će te dobiti jasnu sliku.

dobroOvako treba da izgleda lik Sunca'

Udaljavanjem ili približavajem naočara zalonu na kome se projektuje slika izoštrite sliku. 

loseOvako izgleda loša slika i treba korigovadi položaj naočara.

Ako je lik koji ste dobili elipsast ili nepravilnog oblika znači da sočivo naočara ne stoji normalno na pravac kojm dolaze Sunčevi zraci zato korigujte nagib naočara dok ne dobijete jasan i pravilan lik Sunca.

Možete totalno improvizovati sve, i kao na prvoj slici projektovati lik sunca na dlan. Umesto dlana koristite papir. Još bolja varijanta je da stavite neku knjigu na tlo i naslonite je na zid ili neki predmet, tako da sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na nju, na knjigu stavite papir i na taj papir porjektujete sliku Sunca. Budite bez brige ovako sakupljeni zraci sa Sunca neće zapaliti papir. 

Ako imate mogućnosti predlažemo vam da naočare i papir pričvrstite na neku letvu i sve to postavite na fotografski stativ. Tako ćete posmatranje učiniti mnogo lakšim.

Delimično pomračenje Sunca 25. oktobra - PODACI ZA POJEDINA MESTA

Delimično pomračenje Sunca 25. oktobra 2022.

Knjiga: Kako posmatrati Sunce (PDF knjiga)


elipsa 710

 


MALA ŠKOLA POMRAČENJA SUNCA

ecl


Prva pokretna slika astronomskog fenomena - pomračenje Sunca 1900.


Komentari

 • Miki said More
  Ja bih se malo ubacio, hipoteze o... 11 sati ranije
 • dragant said More
  Pošto smo videli negativnu kritiku... 1 dan ranije
 • Danicic Predrag said More
  Vidimo se dolazim da budem dosadan... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nije reč o superiornosti, već o... 3 dana ranije
 • Anonymous said More
  hvala :D :D :D
  dobro vece 4 dana ranije

Foto...