tradicija

Jedna od najvećih magija prirode jeste nestajanje Sunca. To je ono kada usred dana Sunce izgubi svoju svetlost, pa nastane noć tako da se i zvezde mogu videti. Misterija nestanka Sunca je rešavana više hiljada godina, a danas se u glavnim crtama uči već u osnovnoj školi. Radi se dakle o pomračenju Sunca.   

Verovanja

Stari Kinezi su verovali da do pomračenja dolazi otuda što neki zmaj proguta Sunce. Kod Egipćana to je zmijurina Apop koja napada Sunce, a kod Indusa demon Rahuj. U Peruu opet jaguar proždire Sunce. A kod nas?

Kod nas

što se nas tiče čitava stvar oko pomračenja nije baš tako jednostavna, jer u našoj tradiciji postoje razne nemani koje kidišu na Sunce (a i na Mesec): vukodlak, hale, veštice, zmijurine, đavoli. Naročito su opasne hale. Hale imaju po dve glave i po šest pristaju na rukama i nogama, a mogu da se pretvore u razne životinje i ljude.

Neki su, međutim, smatrali da do pomračenja Sunca dolazi otuda sto ga leđima zaklone sveti Ilija i đavo dok se biju jadan s drugim. A postojalo je i mišljenje da do pomračenja dolazi zato što se Sunce i Mesec potuku, pa kad Mesec nadjača - Sunce se ne vidi.

Bilo kako bilo, u većini slučajeva neka neman hoće da pojede Sunce. Otuda se u našem narodu i kaže za pomračenje da se to Sunce jede odn. reč izjesti se  ima značenje pomračiti se.

Ako, međutim, posmatrate pomračenje Sunca možete biti sigurni da ma kako naprezali oči, nećete opaziti ni veštice, ni ale, niti druge nemani, a ni svece. Jednostavno, ni jedno od tih stvorenja se na vidi, pa makar pomračenje posmatrali Hablom (što je inače nemoguće, jer se Svemirski teleskop Habl nikada ne usmerava prema Suncu).

Postoje, međutim, posebni metodi pomoću kojih se, ako je verovati babama i vračarama, sve to, pa i više, ipak da videti.

Trik je u tome da se ne posmatra direktno sam događaj, već njegov odraz u vodi. Neposredno posmatranje pomračenja je i štetno i to ne samo kad se radi o pomračenju Sunca već i kad je u pitanju pomračenje Meseca, jer, tvrdi se, i to čoveku donosi zlo.

Uzme se dakle jedana posuda, nalije vodom, a zatim se u vodi uhvati odraz Sunca i pomračenje se posmatra kao u ogledalu. Što se tiče posude preporučuje se da to bude ćasa.

Navodno, tako je radila neka baba u okolini Loznice i postigla sjajne rezultate. Ponegde se zahteva da ćasa bude gleđosana, ali opet u nekim drugim krajevima umesto ćase koristila se tepsija. Rezultati su, kažu, bolji ako se radi o tepsiji koju je nekome o svadbi doneo na poklon kum udovac. Sa takvom tepsijom su obično radile vračare. Neki su tražili da i voda u kojoj se hvata odraz bude naročita, ali se na tome ipak ne insistira suviše.

Nekada je posmatranje pomračenja putem hvatanja odraza Sunca i Meseca u vodi bilo široko rasprostranjeno u narodu. Čak je i sama reč "hvatanje" ili "uhvatiti" postalo sinonim za pomračenje Sunca, odnosno Meseca. Danas sve to tone polako u zaborav i pomračenja se posmatraju kroz zatamnjena stakla, specijalnim teleskopima i drugim instrumentima. I sigurno je baš to glavni razlog što niko više nije u stanju da vidi sva ona čudesa koja su videli naši stari kada su se Sunce i Mesec "hvatali".

Odbrana

Prilikom svakog pomračenja Sunce dolazi u veliku opasnost i stoga su naši ljudi preduzimali određene mere odbrane Sunca. Pucali su iz pušaka prema Suncu ili su pak pravili veliku larmu udarajući u zvona i u druge predmete, a ako ništa drugo vikali su i galamili. (Ovakavi načini odbrane Sunca su uvek bili efikasni.)

I kod drugih naroda su poznati isti ili slični postupci. Stari Egipćani su takođe dizali veliku larmu, a Kinezi su terali zmaja strelama.

Posledice

Jedna tako dramatična pojava kao sto je pomračenje Sunca svakako nije bez posledica po svet. Tako pomračenje Sunca predskazuje rat, bolest (pre svega kugu), glad i ustanak. Ponekad predskazuje i smrt vladara kao što je to bio slučaj sa knezom Mihailom koji je poginuo 29. maja 1868. a prethodila su mu pomračenja Sunca od 6. marta 1867. i 23. februara 1868. Inače, pomračenje Sunca je zlo za Srbe, dok pomračenje Meseca znaci zlo za Turke.

 


MALA ŠKOLA POMRAČENJA SUNCA

pomracene1Pomračenje Sunca -  šta je to pomračenje Sunca, koji tipovi pomračenja postoje, kako se odvija...

 

jedanipoMPomračenje Sunca - tehnika - koji uslovi su potrebni da bi došlo do pomračenja Sunca

totalno  Zanimljivosti o pomračenjima Sunca

ecl   Najznačajnija pomračenja Sunca

maksimum   Pomračenja: Saros


 


Komentari

 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 22 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 2 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 2 dana ranije
 • Miško said More
  Jedna od činjenica na kojima počiva... 2 dana ranije
 • andrija said More
  NAJSTARIJA ASTRONOMIJA NA PLANETI :D
  Za... 5 dana ranije

Foto...