VRT FIZIKE: Plodovi Černobilja

U Republici Srbiji je zakonom zabranjena izgradnja nukelarnih elektrana, ali je naša zemlja okružena brojnim reaktorima u susedstvu. „Nuklearna energija ima padove koji su inicirani raznim akcidentima. Kada pogledamo duži vremenski period, njih ima zaista malo ali su oni tako intenzivni da stvaraju radiofobiju“, kaže dr Vladimir Udovičić iz Instituta za fiziku u Beogradu u trinaestoj epizodi naučnopopularnog video-serijala „Vrt fizike“. 

Jedan od takvih događaja odigrao se 26. aprila 1986. godine kada se na rekatoru 4 elektrane Černobilj dogodio incident. Zbog curenja radijacije u atmosferu evakuisan je susedni grad Pripijat, a oko elektrane proglašena Zabranjena zona. Druga nuklerarna katastrofa koju svet pamti dogodila se u Japanu 2011. godine. Nakon zemljotresa, ovu zemlju je pogodio razoran cunami što je dovelo do serije incidenta na reaktorima nuklearne elektrane Fukušima. 

Ovakvi događaji, prema rečima dr Udovičića, podstakli su nuklearne istraživče da uoče slabosti ove tehnologije. „Više pažnje je usmereno na bezbedonosne aspekte, da se prave sigruniji reaktori“, kaže dr Udovičić objašnjavajući kakve prednosti donosi primena nuklearne energije budući da ne utiče na klimatske promene, kakva je budućnost ove oblasti, kao i kakve se mere u pogledu nuklearne bezbednosti sprovode u Srbiji.

Cernobilj 1

Cernobilj 2

Cernobilj 3

 Cernobilj 4

  

 

Serijal „Vrt fizike“ pokrenuo je Institut za fiziku u Beogradu inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC. Realizovana u saradnji sa portalom „Nauka kroz priče“, svaka od epizoda „Vrta nauke“ posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke . No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.

 

 
 

Komentari

 • Liv said More
  ... 17 sati ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 1 dan ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Uvek interesantna tema. Moguće je,... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  3 dana ranije

Foto...