VRT FIZIKE: Dinamika mržnje

U drugoj epizodi naučnopopularnog video-serijala dr Marija Mitrović Dankulov sa Instituta za fiziku u Beogradu govori o tome kako se se fizika i istraživački metodi razvijeni za proučavanje kolektivnih fenomena u termodinamici mogu primeniti u posmatranju ponašanja na društvenim mrežama. Gošća epizode pod nazivom „Dinamika mržnje“ govori o tome kako se šire emocije na društvenim mrežama, kako nastaju, prerastaju u lavine i umiru, kao i zašto su velikim delom na društvenim mrežama negativne. 

„Širenje emocija može da se desi veoma brzo. Jedan mali događaj može da izazove čitavu lavinu i nažalost ne možemo da predvidimo kolika će ona biti“, kaže dr Marija Mitrović Dankulov i dodaje da fizičari za takav sistem kažu da se nalazi u stanju samoorganizovane kritičnosti, a najčešće se relaksira kroz čitav niz „lavina“. 

Poznati primer sistema koji fizičari opisuju kao samoorganizovano kritičan je i kada dodajemo zrno po zrno peska na jednu gomilu. „Kada njen nagib pređe neki kritični prag, ona dolazi do relaksacije i broj zrna peska koji otpadne sa gomile ima neku distribuciju koju viđamo i u socijalnim sistemima“, objašnjava dr Marija Mitrović Dankulov detaljnije. 

Veliku ulogu u širenju informacija i sadržaja putem društvenih mreža igra i okolina, a dr Marija Mitrović Dankulov kaže da od toga kako smo neku temu predstavili zavisi kako će je okolina doživljavati, ali smo isto tako i mi pod uticajem svoje okoline. 

Mrznja 1

Mrznja 2

Mrznja 3

Mrznja 4

 

  

 

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...