VRT FIZIKE: Gde se svemir širi?

„Često ljudi pitaju ako se svemir širi, gde se to širi“, kaže u desetoj epizodi naučnopopularnog video-serijala „Vrt fizike“ Tijana Radenković sa Instituta za fiziku u Beogradu, i objašnjava da ovo pitanje ima oslonac u našem intuitivnom načinu razmišljanja „Ako se nešto širi, to je uvek nauštrb nečeg drugog, širi se u nekom prostoru. Problem sa kosmosom je to što prostor i vreme ne postoje van njega tako da je to što se širi upravo univerzum i on se širi ni u šta“, kaže Radenkovićeva.

Sirenje 1

Sirenje 2

Sirenje 4

 

  

 

Serijal „Vrt fizike“ pokrenuo je Institut za fiziku u Beogradu inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC. Realizovana u saradnji sa portalom „Nauka kroz priče“, svaka od epizoda „Vrta nauke“ posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke . No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.

 

 
 

Komentari  
dragant
0 #4 dragant 26-06-2021 15:03
Ima titla. Možda ga u početku nije bilo. Titl je od koristi gluvim i nagluvim. Sigurno i među njima ima zainteresovanih za ovu temu. Zatim ima nekog ko hoće da čita, ne da sluša ili mu ne odgovara da se čuje ton.
Pustolov
0 #3 Pustolov 25-06-2021 21:02
Iako današnja nauka tvrdi suprotno verujem da se svemir širi do nekih granica a onda se skuplja i sve ispočetka, nekako mi je nepojmljivo da će se svemir proširiti ohladiti i da će to biti to, nema dalje.
Aleksandar Zorkić
-1 #2 Aleksandar Zorkić 12-09-2020 20:01
Citat Rapaic Rajko:
Hvala na titlu (kojeg nema), opet,

Titl? Šta će vam ove titl?
Rapaic Rajko
+1 #1 Rapaic Rajko 11-09-2020 14:59
Hvala na titlu (kojeg nema), opet,
Dodaj komentar