Tijekom noći sjeverni dijelovi Norveške našli su se pod pravim „zelenim udarom“. Polarna svjetlost uzrokovana izbačajima koronarne mase s Sunca u interakciji s Zemljinim magnetskim poljem priskrbila je Norvežanima zelene igre nebeske koperne.

aurora_08092010_norveskaPolarna svjetlost iznad Norveške u noći 08/09. septembra 2010.

Sve je počelo eksplozijom i izbačajem koronarne mase (CME) na Sunčevoj pjegi 1105. Rob Stammes s geomagnetske opservatorije u Lofotenu (Norveška) jučer u 17:00 bilježi jaku geomagnetsku oluju iznad Zemlje, čiji je maksimum bio danas rano ujutro u 01:30 sati.

sunce_06092010
Snimak Sunčeve pjege 1105

Øystein Lunde Ingvaldsen uspio je snimiti ove svjetlosne igre na Norveškom nebu. Prema njegovim riječima osim zelene bila je uočljiva i ljubičasta komponenta polarne svijetlosti, vidljiva u čitavom području polarnog kruga.

sunce_1105
Izbačaj koronarne mase

Polarna svjetlost svoju obojanost duguje procesima koji se odvijaju visoko na nebu. Zelena boja dolazi pri interakciji geomagnetskih silnica s atomima kisika, dok kod ljubičaste se to isto događa ali s atomima dušika.

Iz naših geografskih širina polarnu svjetlost nije bilo moguće vidjeti. Za to ćemo morati pričekati maksimum Sunčeve aktivnosti i izrazito snažne geomagnetske oluje.

 


Dodaj komentar