U subotu, 15. siječnja 2022. godine u 5:10 sati dogodila se erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, smještenog 65 kilometara sjeverno od Nuku’alofe, u vodama otočja Tonga. U vremenu od 15 sati koliko mu je trebalo da dođe do 17.000 kilometara udaljene meteorološke postaje zvjezdarnice Apollo, bio je još uvijek dovoljno jak da ga se zabilježi.  

Erupcija je, zahvaljujući mnoštvu satelita koji snimaju Zemlju iz svemira, detaljno zabilježena. Evo jedne kompilacije koja prikazuje kako je to izgledalo. Jasno se vidi udarni val koji se koncentrično širi od središta eksplozivne erupcije.

https://www.youtube.com/watch?v=AcFropu7uWw

A ovdje dolje možete vidjeti nagli skok tlaka zraka zabilježen meteorološkom postajom pored zvjezdarnice Apollo. Ovo je drugi puta da je meteorološka postaja zabilježila direktno neko udaljeno događanje. Podsjetilo me to na pomrčinu Sunca 2015. godine kada je također meteopostaja zabilježila nešto slično, pad temperature za vrijeme maksimuma, odnosno temperaturu pomrčine. 

tlak1
Nagli skok tlaka zraka od 1029.9 hPa i oscilacije uslijed vulkanske erupcije

temp1
Temperatura zraka u trenutku dolaska udarnog vala

temp tlak
Temperatura zraka i tlak zraka u trenutku dolaska udarnog vala

Zahvaljujem se mojem astronomskom kolegi Vedranu Vrhovcu koji mi je skrenuo pozornost na ovaj događaj pa sam mogao na vrijeme pokupiti podatke i obraditi ih.

 

Danijel Reponj
Author: Danijel Reponj
DANIJEL REPONJ Valsnik i urednik popularnog astronomskog sajta Zvjezdarnica.com. Danijel o sebi: http://www.danijel.info/webmaster/index.html zvjezdarnica_com

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • gost7 said More
  odlican predlog savet hvala 2 dana ranije
 • Miki said More
  Ja bih se malo ubacio, hipoteze o... 3 dana ranije
 • dragant said More
  Pošto smo videli negativnu kritiku... 3 dana ranije
 • Danicic Predrag said More
  Vidimo se dolazim da budem dosadan... 4 dana ranije
 • Siniša said More
  Nije reč o superiornosti, već o... 6 dana ranije

Foto...