Ariss school contact - Zmajevci Sremska Mitrovica

Ponekad se desi nešto jako lepo, prijatno i pametno, nešto čemu biste rado prisustvovali ili makar preko interneta u tome učestvovali samo da ste za  to znali na vreme. Pre neki dan, tačnije 28. januara ove godine upravo takav jedan događaj se desio. Učenici osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj iz Sremske Mitrovice uspostavili su kontakt sa Međunarodnom svemirskom stanicom i razgovarali sa italijanskim astronautom Lukom Parmitanom. Osnovcima su za uspostavljanje kontakta i prenos razgovora pomogli novosadski radio amateri (nezvanično čujemo da su im neki lokalci tražili novac za ovu transmisiju?!). 

Kako možemo da vidimo sa donjeg video zapisa sve je proteklo veoma profesionalno. Škola se za čitav događaj mesecima pripremala, đaci su smišljali pitanja, uvežbavali redosled, da bi se konačno na odličnom engleskom (uz prevod na srpski) obratili poznatom astronautu i postavili mu desetak pitanja. 

Sve je bilo zbilja na nivou kojim škola može samo da se ponosi. Pa, trebalo bi zapravo i cela zemlja da se ponosi sve sa čitavom državom, ali ipak to se nije desilo jer ovde ljude više interesuje estrada, fudbal i tenis. Naravno, to ide na štetu samom društvu i našoj zemlji, ali na to smo se već navikli. 

Pogledajte film. Puštamo ga od 43. minuta (ako vas interesuju tehničke pripreme, premotajte film na početak).  

JJZ ISS1

JJZ ISS2

JJZ ISS3

JJZ ISS4

 




Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...