Kada na Zemlji zapušu vrtložni vjetrovi ljudi i materijalna dobra nađu se u opasnosti. Sve što možemo napraviti je sačekati nekoliko sati ili dana da ciklona prođe. No što kada snažno vrtložno strujanje traje godinama?

saturn_ciklon
Dugogodišnji vrtlog u Saturnovoj atmosferi

Upravo se to događa na Saturnu. Znanstvenici s University of the Basque Country (SAD) već više pet godina prate jedan te isti vrtlog u atmosferi planete.

Riječ je o vrtlogu (ciklon, kako ga nazivaju istraživači) koji je neprestano aktivan više od pet godina. Teresa del Río-Gaztelurrutia voditeljica istraživačkog tima kaže kako je ovaj vrtlog najduže živući svoje vrste ikada opažan na plinovitim planetama u Sunčevom sustavu.

saturn_ciklon_detalj Vrtlog veličine Europskog kontinenta već pet godina pustoši Saturnovom atmosferom

Njegova opažanja započeta su 2004. pomoću letjelice Cassini koja orbitira oko Saturna. Riječ je o „neverinu“ veličine Europskog kontinenta! Njegov je promjer oko 4.000km. Río-Gaztelurrutia kaže kako su ova istraživanja važna za razumijevanje fizikalnih, kemijskih pa i geoloških procesa na takvoj vrsti planeta. O svemu znamo veoma malo, dodaje Río-Gaztelurrutia.

Zasad se nezna točna interpretacija i mehanizam horizontalne i vertikalne distribucije ovog vrtloga u Saturnovoj atmosferi. Osim neposrednih snimaka u različitim dijelovima elektromagnetskog spektra znanstvenici se služe i matematičkim-računalnim modeliranjem ne bi li otkrili njegove tajne.

Izmjerene su brzine vjetrova u vrtlogu od  72km/h pa sve do 245 km/h. Ove vrtloge (ciklone) treba razlikovati od anticiklonalnih vrtloga poput Jupiterovih pjega, koje su znatno stabilnije i dugovječnije.Komentari

 • mikac04 said More
  haha, toliko tekstova, auu, odlicno... 7 sati ranije
 • mikac04 said More
  bravo autoru, hvala 7 sati ranije
 • mikac04 said More
  odlican text 7 sati ranije
 • mikac04 said More
  :D Hvala :D 7 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Satelitiski navigacioni sistem za Mesec... 2 dana ranije

Foto...