CD5 odvajanje od ISS

Rano jutros „zvjezdani trag“ uspješno sletio na vode Atlanskog oceana

CD5 padobrani more

Rano jutros, danas,  12.03.2023., u 04:02 po našem vremenu (UT+2) u vode Atlanskog oceana, Meksički zaljev, uspješno je sletio američki svemirski brod Crew Dragon 5 (Endurance) s četveročlanom posadom. Američki astronauti (Josh Cassada i Nicole Mann), japanski astronaut (Koichi Wakata) i ruska kozmonautkinja (Anna Kikina) uspješno su završili svoju 157 dana dugu misiju na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Na mjestu slijetanja dočekali su ih spasilački brodovi SpaceX-a, prihvatili svemirske letače te se oni sada nalaze pod uobičajnom medicinskom paskom. 

Četvero letača napustilo je ISS subotu u 09:20 po našem vremenu. Slijetanje po noći bilo je spektakularno, izjavili su članovi spasilačkih timova SpaceX-a; „Na nebu se pojavila sjajna zvijezda koja je polako usporavala da bi na kraju padobranima meko sletjela na vode Atlanskog oceana.“  

Njima je prije desetak dana (03.03.2023.), uz malo problema i kraće odgode lansiranja - o čemu smo već pisali, stigla zamjena u vidu četveročlane posade; američki astronauti Warren Hoburg i Stephen Bowen, ruski kozmonaut Andrey Fedyaev te astronaut iz UAE, Sultan Al-Neyadi. Oni će „gore“ ostati narednih šest mjeseci.

CD5 prihvat u vodi

Svi koji nas pratite primjetili ste kako se u ovim svemirskim aktivnostima Zemljana, učestalo spominju zajedničke aktivnosti amerikanaca i rusa. To se prema medijskom narativu aktualne globalne političko-vojne situacije nikako ne bi očekivalo. Svemir je mjesto suradnje i zajedništva. Pomalo je bizarno da amerikanci i rusi izvrsno i svakodnevno surađuju u svemiru, a na Zemlji to baš i nije (uvijek) tako. 

Svemirski letači netom pristigli na Zemlju u trenutku pisanja ovog teksta nalaze se u specijalnoj ambulanti prihvatnog broda, još uvijek u vodama nedaleko Floride. Nakon pregleda zajedno lete za Houston, a odatle svatko svojoj kući na višemjesečno privikavanje Zemaljskoj gravitaciji.

Za ovo potonje, ukućani svemirskih letača, često imaju (istinite!) anegdote pa kažu kako je prvih dana nakon povratka astronauta iz svemira poprilično zanimljivo kod kuće. Naime, višemjesečni boravak u svemiru naučio ih je da stvari ostanu gdje ih puste iz ruku (nema gravitacije, ništa ne pada na pod), kada to pokušaju kod kuće eto čaša, tanjura, mobitela, ručka i sveg ostalog na podu u komadićima.

CD5 posada

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...