Svakih 26 meseci Sunce, Zemlja i Mars (tim redom) se poravnaju, tj. za nas Zemljane Mars se nađe u opoziciji. Tada je Mars cele noći na našem nebu i to je dobra prilika za njegovo posmatranje. Još bolje je kad se dogodi da je Mars i u opoziciji i u perihelu, jer je onda najbliži i Suncu i Zemlji. To se dešava svakih 15 odnosno 17 godina naizmenično. Gledano sa Zemlje Mars je tada najsjajniji i prividno najveći. Od nas je udaljen oko 56 miliona kilometara, a njegov prividni prečnik iznosi 25".

Mars.planeta

Od zadnje takve opozicije prošlo je 15 godina i Mars nam je ponovo blizu. Ako bude vedro videćemo dovoljno veliki Mars da se na njemu, razume se teleskopom, mogu uočiti i neki detalji, kao što su polarne kape, divovski kanjon Valles Marineris dugačak preko 4000 kilometara i najveću planinu u Sunčevom sistemu Olympus Mons koji se iznad okoline izdiše čitavih 25 kilometra uvis. 

Ove godine u opoziciju Mars ulazi 27. jula u 4 sata i 15 minut (prema SkySafari programu). Tada će biti udaljen 57,6 miliona kilometara. Avgusta 2003. bio je nešto bliži: 55.758.006 kilometara, ali to je bio zaista istorijski prolaz (najbliži u poslednjih 59.635 godina do tada). Što se osmatranja tiče ova razlika je suviše mala da bi bila uočljiva. Dakle, vreme je za posmatranje Marsa. Njegov prečnik će iznositi 24.3″ što je samo 0.8″ manje od prečnika 2003. godine. 

opozicije

Zavisno od međusobnog položaja u vreme opozicije različite su razdaljine između Marsa i Zemlje. U vreme opozicije Mars neće biti i najbilže Zemlji (crtež nije u srazmeri)

Ali nije sve sa ovim prolazom Marsa jednostavno i ovde počinju male komplikacije. 

Mars tog 27. jula neće biti baš u samom perihelu (najbliža točka Sucu), već će se samo poravnati sa Zemljom i Suncem (Mars – Zemlja – Sunce). U perihel ulazi u septembru ali njegova putanja će ga još neko vreme voditi sve bliže Zemlji tako da će se najbliži prolaz pored Zemlji dogoditi 31. jula! Nakon toga počinje udaljavanje dve planete. Dakle, 27. jula Mars će biti u opoziciji, ali ne i na najmanjem rastojanju od nje. 

Treba reći da će se ove godine Mars bolje videti sa južne Zemljine hemisfere (zbog nagiba njegove putanje prema ekliptici na našem nebu biće niže nego na nebu stanovnika južne Zemljine polulopte). 

nagib

Orbita Marsa je nagnuta u odnosu na ekliptiku. Zato će se ovog puta Mars bolje videti sa južne Zemljine hemisfere. 

Sledeći put Mars nam prilazi na blisko rastojanje 2035. godine, te treba dobro iskoristiti sadašnju opoziciju za njegovo posmatranje. Problem je što sada na Marsu vlada globalna oluja koja je podigla prašinu preko cele planete te je trenutno cela zamagljena. Ali, očekujemo da se ta oluja narednih nedelja smiri, a razlika u uglovnoj veličini Marsa neće biti znatna sve do kraja avgusta. 

U trenutku opozicije (po CalSky)

Rastojanje Zemlja -  Mars: 0.3863357 AU = 57.795.004 km   tu razdaljinu svetlost pređe za : 3m 12.78s 

Mars tog dana izlazi u 20h 47.1m, a zalazi u 5h 03,5m. iznad našeg horizonta provešće 8h 16,4 m. njegova magnituda će iznositi -2,78 m. Nalaziće se u sazvežđu Capricornus. 


Ako želite da vidite rekordno blizu Mars morate pričekati do 28. avgusta 2287. godine.

Inače najveće rastojanje Marsa od Zemlje iznosi 401 milion kilometara.


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...