Mi imamo odgovore na Vaša pitanja

planete

Neki od nas složiti će se da im je taman, nekima je predug a nekima prekratak. Što o tome misle pripadnice lijepšeg pola na drugim svjetovima? Naravno, pričamo o trajanju dana na planetama. Sram vas bilo ako ste imali prizemne misli čitajući naslov članka.

Zemlja

Zemlja

Za početak, trajanje dana definirati ćemo jednom potpunom rotacijom planete oko svoje osi. Na Zemlji ona iznosi dvadeset i četiri sata. No dobro, dan na Zemlji zapravo traje 23 sata, 56 minuta i 4.1 sekundi. To smo kao civilizacija, uz kalendar, dogovorno definirali u smislu mjerne jedinice za, kronološko, vrijeme. Prihvatimo li takvu definiciju vremena hajdemo vidjeti koliko iznosi trajanje dana na drugim planetama Sunčeva sustava (računajući u Zemaljskim danima!) počevši od Merkura.

Merkur

Merkur

Dan tamo traje 58.65 Zemaljskih dana a kako Merkuru jedan obilazak oko Sunca (godina) traje čak 87.97 dana bilo bi poprilično zanimljivo ustrojiti tamošnji kalendar. Zemaljski mjesec dana godišnjeg odmora razvukao bi se tamo u cijeli radni vijek po Merkurovim godinama.

Venera

Venera

Na Veneri je pak situacija dovedena do apsurda. Venerina godina traje kraće od Venerinog dana! Dok za jednu orbitu oko Sunca Zemljina blizankinja treba 224.70 dana, jedan dan tamo traje 243.02 dana! Da nevolja bude veća, Venera se oko svoje osi okreće suprotno od Zemlje, pa bi nam tamo (slobodnim riječnikom govoreći) Sunce izlazilo na zapadu a zalazilo na istoku.

Mars

Mars

Na Marsu bismo se po dužini trajanja dana osjećali skoro kao kod kuće. Dan je tamo tek nešto duži i traje 24h37m22s. Svi oni koji „skrivaju“ svoje godine na Marsu bi zaista došli na svoje. Zgodne mamice u četrdesetima ili pedesetima ne bi se sakrivale iza poštapalice kako se za godine ne pita. Svaka četrdesetgodišnjakinja ponosno bi rekla kako ima svega dvadesetak godina. I bila bi u pravu. Godina dana na Marsu traje skoro dvostruko duže nego na Zemlji, punih 686.97 Zemaljskih dana!

Jupiter

Jupiter

Svima onima koji se žale da im je dug (dan), na velikim planetama napokon bi došli na svoje. Vrijeme na Jupiteru, Saturnu, Uranu i Neptunu „prolazi“ znatno brže nego na Zemlji. Dan na plinovitom gigantu Jupiteru tako traje nepunih deset sati (09h55m30s).

Saturn

Saturn

Na Saturnu bi radno vrijeme prošlo još i prije pauze za ručak. Svega je 10 sati i 33 minute potrebno da krenemo u novi dan.

Uran

Uran

Žiteljima Urana dan izgleda malo „pristojnije“ i traje 17h14m24s. No tamo je situacija poprilično komplicirana obzirom se ta planeta doslovce „kotrlja“ preko svojih polova a nagib ose planete iznosi 97°77'', što bi značilo da se tamošnji eskimi po danu osjećaju kao da su na ekvatoru.

Neptun

Neptun

Neptun nema Uranove eskimske ekvatorijalne probleme, stvari sa nagibom osi slične su kao na Zemlji. Preslikamo li tamo Zemaljsku parolu osam sati spavanja, osam sati odmaranja i osam sati rada tamo bi zaista bio raj za neradnike. Na poslu bi (navedenim osmosatnim redosljedom) jedva uspjeli popit brzinsku kavu ili ispušit cigaretu. Dan traje šesnaest sati, šest minuta i trideset šest sekundi.

Kako je A. Einstein bio rekao, vrijeme je relativno, stoga ne gubite ni trenutka i uživajte u lijepom, zimskom, Sunčanom danu. O vama ovisi hoće li vam biti predug, prekratak ili taman. U svakom slučaju mi smo tu sa Vama!


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...