VRT FIZIKE: Mračno pitanje Vernera Hajzenberga

„Verner Hajzenberg je promenio naše razumevanje prirode na mikronivou“, kaže dr Antun Balaž iz Instituta za fiziku u Beogradu u dvadeset šestoj epizodi naučnopopularnog video-serijala „Vrt fizike“ koja je posvećena ovom heroju nauke koji je imao i svoje mračne strane.

„U prirodi stvari ne moraju da se dešavaju onako kako mi zamišljamo i Hajzenberg je shvatio da moramo da koristimo apstraktne matematičke objekte“, kaže dr Balaž i dodaje da po ovom shvatanju u opis prirode treba uključiti samo neophodne elemente.

Jačanje nacizma u Nemačkoj neposredno pred Drugi svetski rad doveo je do osporavanja kvantne mehanike, ali i moderne fizike u potpunosti. Razlog je bio ideološke priorde jer su velike doprinose dali naučnici jevrejskog porekla. Međutim, Hajzenberg koji je prema rečima dr Balaža kasnije imao kontroverznu ulogu u nemačkom nuklearnom programu, stao je u odbranu fizike i svih naučnika koji su učestvovali u njenom stvaranju.

h2

h1

h3

 

 

Serijal „Vrt fizike“ pokrenuo je Institut za fiziku u Beogradu inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC. Realizovana u saradnji sa portalom „Nauka kroz priče“, svaka od epizoda „Vrta nauke“ posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke . No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.

 

 
 

Komentari

 • Geza said More
  baš lepa animacija... uživancija 6 sati ranije
 • Звонко said More
  A ja bih izabrao Mihaijla... 2 dana ranije
 • dragant said More
  Foto Oriona, Zemlje i Meseca baš je... 2 dana ranije
 • selena said More
  Tako piše u izvornom tkestu... 3 dana ranije
 • Zoran said More
  "... etan i metan, koji su tečni na... 3 dana ranije

Foto...