Fizika

Haos i ludilo - nastavak

CMS collision... Ali ludnica tek počinje. Pazite, imate jezgro atoma i elektron koji obilazi oko njega, ali u tom svom kretnju elektron se nalazi na mnogo mesta – istovremeno. Još jednom: u istom momentu je na mnogo mesta (što je odlično jer da nije tako, kaže Kaku, kosmos bi se dezintegrisao). U tom svom plesu elektron formira elektronski oblak. E sad ovde nastaje prava magija, veća od bilo koje druge opisane u najfantastičnijim romanima.

Opširnije: Haos i ludilo - nastavak

Write comment (11 Comments)

Otkud oštri, šiljati zraci na fotografijama JWST?

ZvezdaJWST375Kad pogledamo zvezde na noćnom nebu ne vidimo nikakve zrake koji izviru iz njihovih središta, ali ipak često crtamo zvezde sa tim kracima. I simbol zvezde je šiljat. Interesantno u tome je što takvi zraci uopšte ne postoje – iako se i na fotografijama vide.

 

 

 

 

Opširnije: Otkud oštri, šiljati zraci na fotografijama JWST?

Write comment (0 Comments)

Proširenje opsega SI prefiksa

SI mb 1 

Da bi se nosio sa eksponencijalnim rastom podataka koji će ubrzano nastaviti da se povećavaju zbog kvantnog računarstva, digitalizacije i sličnih stvari metrički sistem posle tri decenije dobija svoje prvo ažuriranje. Istovremeno, ova količina podataka počinje da se približava najvišem opsegu prefiksa koje trenutno koristimo.

 

Opširnije: Proširenje opsega SI prefiksa

Write comment (0 Comments)

Otkriće gama bljeskova

G 3smBilo je to davnih ’60ih godina prošlog veka. Situacija u svetu na geopolitičkom planu je bila dosta napeta. Odmah po završetku WWII, nehi tihi rat je ostao da lebdi u vazduhu ali ovaj put između zemalja pobednica u WWII. Moralo je da se zna ko je No.1 u toj velikoj pobedi. Sva ta napetost u sistemu I konstantna neizvesnost ko će prvi pritisnuti crveno dugme, zapravo su izrodile I neke dobre stvari za nauku I čovečanstvo. Jedna od pozitivnih stvari koja je proizašla iz te svetske frke je zapravo ubrzan razvoj svemirskog programa, iz koga su kasnije proizašli I drugi benefiti (dehidrirana hrana na primer).

 

Opširnije: Otkriće gama bljeskova

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • selena said More
  To je atmosferska pojava, a atmosfera... 4 sati ranije
 • gost1 said More
  odlicno...covek je nula, nista bitno za... 23 sati ranije
 • gost1 said More
  hvala 23 sati ranije
 • Jovan said More
  Koliko je meni poznato, temperatura... 1 dan ranije
 • danijel said More
  Hvala Marino, trudim se. :D
  x (x)... 3 dana ranije

Foto...