Fizika

Kako su nastali hemijski elementi?

Periodnatablica 

 Apsolutna većina hemičara odmah zna šta da radi sa hemijskim elementima. Oni znaju svoje simbole napamet, znaju napamet njihov atomski broj, njihovu masu, neke gustine. Oni su vešti u mešanju svojih jedinjenja pod različitim uslovima kako bi stvorili molekule i dali formiranom jedinjenju plemenitu upotrebu. Na kraju, atomi su sirovina hemije. Ali odakle su došle ove osnovne jedinice? Kako su nastali hemijski elementi?  

Opširnije: Kako su nastali hemijski elementi?

Write comment (7 Comments)

Kretanje dakle ne postoji samo po sebi…

AsteroidKretanje 2

Ova misao je nastala u meni posle predavanja u SANU "100 godina od Ajnštajnove teorije relativiteta". Šest meseci sam razmišljao o unutrašnjim i normalnim simetrijama. Hteo sam da dam svoj doprinos nauci i shvatanju sveta oko sebe kao i udruživanju kvante i relativnosti jer nas je Ajnštajn sve zadužio svojim uvidima. Ovih dana sam se podsetio svega i naravno zapitao chatGpt šta misli o toj ideji i za divno čudo nije počeo kao što zna sa svojim bla bla bla: Ja sam samo model veštačke inteligencije i sl. već je bez zadrške i bez problema podržao moja razmišljanja. 

 

 

Opširnije: Kretanje dakle ne postoji samo po sebi…

Write comment (5 Comments)

Hablova konstanta - Ključ za razumevanje širenja svemira

webb first deep field.en

Hablova konstanta je jedan od najvažnijih i najznačajnijih pojmova u astrofizici i kosmologiji. Ova konstanta igra ključnu ulogu u razumevanju širenja svemira i evolucije univerzuma. Ime je dobila po Edwinu Hableu, američkom astronomu koji je prvi put predložio ideju o ekspanziji svemira. 

 

Opširnije: Hablova konstanta - Ključ za razumevanje širenja svemira

Write comment (4 Comments)

Počeo je lov na izvore gravitacionih talasa

TeleskopiMB2023Crop

Kataklizmični događaji, kao što je sudar crnih rupa ili neutronskih zvezda stvaraju gravitacione talase. Opservatorije Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) i Virgo Interferometer dizajnirane su da otkriju ove talase. Ali one ne mogu tačno da odrede njihovo poreklo niti da vide prolaznu svetlost koja je rezultat sudara između neutronskih zvezda i crnih rupa. BlackGEM brzo skenira veliku površinu neba i precizno pronalazi izvore gravitacionih talasa koristeći vidljivu svetlost.

 

Opširnije: Počeo je lov na izvore gravitacionih talasa

Write comment (2 Comments)

Čudesno, a stvarno – svijet kvantne fizike

01 isprepletanost

Kvantna fizika odavno ima imidž nečega komplikovanog i teškog za razumjeti. To je opravdano ali nije razlog da pobjegnemo od tog svijeta u kome stvari baš i ne funkcionišu onako kako smo navikli. Sa druge strane, ako nas zainteresuje, brzo se pojavi i druga zamka, kada pomislimo da i nije baš toliko neshvatljiva.

 

Opširnije: Čudesno, a stvarno – svijet kvantne fizike

Write comment (3 Comments)

Komentari

 • Baki said More
  Retko koja naučna fantastika uspeva da... 16 sati ranije
 • Siniša said More
  Ne znam, da li znate, ali naš je jezik,... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  Nekoliko desetina hiljada svetlosnih... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nešto me zanima. Znamo, da je... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Samo fali napomena da je to... 2 dana ranije

Foto...