Fizika

Razumevanje prirode materije kroz stanje quark-guon-plazme

5cropU ekstremnom okruženju primordijalnog univerzuma, fundamentalne čestice, koje su sada čvrsto vezane u kompozitne, veće grupe,  bile su za najkraći trenutak  slobodne kao pojedinačne čestice. Koristeći najnovije akceleratore čestica, istraživači danas mogu od tih, osnovnih čestica tj. kvarkova, ponovo stvoriti stanje fluida, koje nazivamo 'Quark Gluon Plasmas'  (QGP) putem  sudara  teških jona, visokih energija. U svom istraživanju, dr Rene Bellwied na Univerzitet u Hjustonu koristi rezultate ovih eksperimenata da bi istražio fascinantnu dinamiku plazmi i proizvoda koje se pojavljuju kao posledica već, rečenih sudara. Nalazi njegovog tima sada bacaju novo svetlo na zagonetnu prirodu same materije.

 

Gravitacioni talasi: budućnost astronomije

1crop

Pre više od 100 godina Ajnštajn nam je podario opštu teoriju relativnosti. Stara Njutnov koncept gravitacije, gde su se dve mase privlače, i to trenutno, silom proporcionalnom njihovoj masi i obrnuto proporcionalnom kvadratu njihove udaljenosti, nije odgovarala osmatranjima Merkurove orbite a ni sa teorijskim zahtevima specijalne relativnost: da ništa ne može da se kreće brže od svetlosti, čak ni sama sila gravitacije.

 

Noćna mora 10 godina posle otkrića Higsovog bozona

1crop

Pre tačno 10 godina (4. jula 2012.) fizičari su oduševili svet. 6.000 istraživača koji su radili na najvećem atomskom razbijaču na svetu, Velikim hadronskim sudaračem (Large Hadron Colider, LHC) u Evropskoj laboratoriji za fiziku čestica, CERN, objavili su da su otkrili Higsov bozon, važan ključ za (ne baš jasno) objašnjenje kako druge fundamentalne čestice dobijaju svoju masu. Otkriće je ispunilo predviđanje staro staro 45 godina, dovršilo teoriju nazvanu standardni model i dovelo fizičare u centar pažnje.

 

Inspiracija za vikend

CERN 1Da li vam se svidjaju Guglov asistant ili Amazon Aleksa/Eho? Mogu da budu dosadni ili korisni, zavisno od situacije i kako ih podesite. Međutim u petak, 10. juna ove godine, Aleksa je imala korisnu sugestiju: pitaj me ko je inspirativna žena za danas?

Odgovor je zaista bio interesantan:

 

Smrtonosna radijacija

radijacija novi simbol upozorenjaIonizirajuće zračenje kojime nas drže u strahu

... Deset sati leta avionom na desetak tisuća metara visine opskrbi nas sa 30 μSv. Rendgensko snimanje zuba sa novijim uređajima ozrači nas s 100 μSv, pri mamogramu ta je vrijednost najmanje 400 μSv. CT snimanje cijelog tijela 10,000-30,000 μSv. Za šest mjeseci boravka na ISSu astronauti dobiju 80.000 μSv, pri isto toliko vremena tijekom puta na Mars budući kolonizatori primiti će barem 250.000 μSv. Prilikom incidenta NE Fukushima zabilježene su...

Grmljavinska opasnost

munja1

Pojavu munje (svjetla) vidimo trenutačno, zvuk će kasniti. Ukoliko od opažanja munje do pojave zvuka protekne primjerice tri sekunde znači da je munja udaljena jedan kilometar. Ukoliko je ta vremenska razlika šest sekundi, munja je udaljena dva kilometra.