Fizika

Izveštaji o jonizujućem zračenju

zracenje

Povodom podkasta Osiromašeni uranijum: efekti, mitovi i zablude, koji smo objavili 24 juna ove godine, a koji je kod, nekih čitalaca izazvao izvesne nedoumice, a i znajući koliko je tema zračenja, pre svega jonizujućeg, intrigantna, objavljujemo izvode iz dva izveštaja o nivou izlaganja stanovništva jonizujućim zračenjima u Srbiji za 2010. i 2022. godinu. Inače svi ti dokumenti su dostupni u celosti na sajtu Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije 

 

Opširnije: Izveštaji o jonizujućem zračenju

Write comment (0 Comments)

Da li se svemir okreće?

prostor detalj

To pitanje je, kažu kosmolozi, i važno i zanimljivo. Spada u ona na koja odgovor nije jednostavno i lako dati uprkos svom nakupljenom znanju nauke zadnjih vekova. Samo pitanje govori o nivou ljudskog znanja i spoznaje prirode, jer sve do pre jednog veka ono je bilo toliko besmisleno da nije ni moglo biti postavljeno. To je je kao kada biste nekog pitali kojom bojom raste trava. Besmisleno.

 

Opširnije: Da li se svemir okreće?

Write comment (1 Comment)

"Osa zla" i anomalije u kosmosu

Takozvana kosmološka „osa zla“ ili razlika temperatura dve polulopte neba

Poslednjih godina po astronomskim člancima, sajtovima, predavanjima, i forumima može da se vidi i čuje fraza „osa zla.“ Ime zvuči tabloidno i kvazinaučno i bilo bi lepo ako bismo prestali da ga koristimo (što teško ide). Sama tema koja se krije iza tog naziva je međutim interesantna.
 

Planck anomalies Bianchi on CMB orig
Izvor: https://sci.esa.int/

 

Opširnije: "Osa zla" i anomalije u kosmosu

Write comment (4 Comments)

Boje Sunčevog sistema

BojeCrop 1

 

 

U ovom prikazu, probaćemo da bar donekle predstavimo rad i vizije američkog umetnika Donalda E. Davisa (1952). Ovaj neverovatni kreator je radio i sarađivao sa brojnim američkim i međunarodnim timovima, poput recimo Američkog geološkog društva (USGS), gde je za potrebe njihovog Astrogeološkog odseka pravio mape i 3D modele Meseca i ostalih planeta, koristeći u svojim radovima brojne filmove i snimke njihovih površina koje su pribavljale brojne svemirske sonde i teleskopi. 

 

 

 

Opširnije: Boje Sunčevog sistema

Write comment (1 Comment)

Posmatranje aurore 11.05.2024.

IMG 5462 Custom

Već nekoliko dana je aktivnost Sunca velika i ono često izbacuje velike količine materijala. Šanse da neki oblak čestica pogodi Zemlju i izazove jaku auroru su prilično velike. Pratim prognoze koje kažu da će u noći između 10. i 11. maja ta šansa biti velika. Poklopile su se i druge važne stvari: vedro je i nema mesečine. Nešto pre ponoći vidim da se aurora jako spustila prema jugu. Pakujem se i odlazim severno od grada, nekih pet minuta vožnje, na uobičajeno mesto za posmatranje severnog  i istočnog dela neba.  

 

Opširnije: Posmatranje aurore 11.05.2024.

Write comment (0 Comments)

Šta je to što je relativno u teorijama relativnosti

Slika 1Crop

Uvod u priču

O teorijama relativnosti – specijalnoj i opštoj – više puta se pisalo u „Astronomskom magazinu“, pa su mnogi pojmovi i pojave u vezi sa njima čitaocima već poznati: redosled događaja, invarijantnost brzine svetlosti, kontrakcija dužine, dilatacija vremena, relativistička masa, paradoks blizanaca samo su neki od njih. Ipak, nigde nije eksplicitno objašnjeno šta je to što ove dve teorije čini takvim da im pripisujemo imenicu „relativnost“. Ovaj tekst baviće se jednim zapostavljenim pristupom tim teorijama – objasniće zašto ove teorije imaju atribut relativnosti.

 

Opširnije: Šta je to što je relativno u teorijama relativnosti

Write comment (0 Comments)

Najstariji i najnoviji dokaz ispravnosti opšte teorije relativnosti

OTR 2

Pre stojednu godinu, tačnije do 7. novembra 1919. God. Albert Ajnštajn nije bio poznata ličnost. Bio je profesor u Berlinu, poznat naučnicima, intelektualcima, posebno dobro Milevi Marić od koje se već bio razveo i rođaci sa kojom će se uskoro oženti - ali ne i svetu. 

 

Opširnije: Najstariji i najnoviji dokaz ispravnosti opšte teorije relativnosti

Write comment (5 Comments)

Komentari

 • Boris Saksida said More
  Pozdrav i čestitke svima !!!!!!lp Boris 6 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm,....najprije....izvinite što nisam... 7 sati ranije
 • Rekreativac said More
  Čitam tekst i osmeh mi na licu, kao da... 18 sati ranije
 • Zvezdobrojac said More
  Odličan kamp, odlično takmičenje i... 20 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm.....baš lepo,Jurij malo osiveo,malo... 1 dan ranije

Foto...