Astronomija

Zašto planete nisu kockaste nego loptaste?

planete

Ma koliko lutali svemirom nećete naći planetu u obliku kocke, kupe, piramide i tome slično, bar ne u ovom, nama poznatom svemiru. Priroda jednostavno ne pravi takve planete. A ako biste i našli nešto veliko i pravilnog oblika onda bi to sigurno bilo veštačko. Izuzetak je jedino kugla. Priroda voli kugle.

Opširnije: Zašto planete nisu kockaste nego loptaste?

Write comment (0 Comments)

Misterija kretanja planeta unazad

retrogradnoOd vajkad se na nebu dešavaju čuda o kojih su neka tako upadljiva i strašna da su ih se čitavi narodi plašili, a učeni ljudi razbijali glavu da ih objasne. Vidite planetu koja se lagano i monotono kreće kroz sazvežđa, a onda jedne noći primetite da je ona stala i krenula unazad. Sve ostalo na nebu izgleda normalno, sem što jedna „zvezdica“, bez vidljivog razloga počne da se kreće na suprotnu stranu. Kasnije se opet vrati svom redovnom putovanju kroz zvezde.

Opširnije: Misterija kretanja planeta unazad

Write comment (0 Comments)

Edgar Alan Po o kosmosu – sto godina pre naučnika

Allan PoePoslednji veliki roman Poa (1809 – 1849), napisan 1848. godine, godinu dana pre njegove, prerane i nedovoljno razjašnjene smrti. Kod nas je ovaj roman nekako zapostavljen i objavljen je prvi put tek 2013. godine, u izdanju Službenog GLASNIKA.

Pre desetak godina, u Njujork Tajmsu se pojavio naslov: “Šta je Po znao o kosmologiji?” Odgovor je glasio: “Ništa. A ipak, bio je u pravu.”

 

Opširnije: Edgar Alan Po o kosmosu – sto godina pre naučnika

Write comment (0 Comments)

Gravitaciona sočiva

 sl1sm

Svi znaju da gravitacija ima osobinu da savija putanju svetlosti. To je još i Njutn pretpostavio. Naime, on se zapitao: „Da li svetlosni zraci odstupaju od prave linije u gravitacionom polju nekog masivnog objekta?“, ali nije mogao da dođe do nekog načina da to dokaže i da nađe pravilo (formulu) po kojoj će tačno da izračuna koliko svetlost skreće u prisustvu gravitacije.

Opširnije: Gravitaciona sočiva

Write comment (0 Comments)

Da li živimo u višestrukom univerzumu?

Multiverzum375

Počeci astrofizičkih istraživanja univerzuma vezuju se za kraj 19 veka i to je kulminiralo Big-bang teorijom. Sada znamo da je vasiona stara oko 13,8 milijardi godina i ima veličinu od bar 240 milijardi triliona kilometara.. Ali u skorije vreme astronomi su počeli da pretpostavljaju zapanjujuće mogućnosti - vasiona, koju možemo da posmatramo, i u kojoj živimo, može da bude jedna od mnogih koje čine kosmos.

 

Opširnije: Da li živimo u višestrukom univerzumu?

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • gost7 said More
  odlican predlog savet hvala 1 dan ranije
 • Miki said More
  Ja bih se malo ubacio, hipoteze o... 1 dan ranije
 • dragant said More
  Pošto smo videli negativnu kritiku... 2 dana ranije
 • Danicic Predrag said More
  Vidimo se dolazim da budem dosadan... 3 dana ranije
 • Siniša said More
  Nije reč o superiornosti, već o... 4 dana ranije

Foto...