Medicina

Sposobnost stvaranja vitamina C

dom 1

Nisam hodao tom ulicom petnaest godina. Bilo je vruće i sparno; prošlost me oblijepila poput paučine i svom gustoćom se vukla za mnom. Ona je bila na vratima praga, sjećam se, već pred petnaest godina život je izrezao sve uspomene borama na licu. Bila je još živa, premda je očito još imala samo snage izaći pozdraviti zalazak Sunca. Pogledao sam je, ali me ona očito nije prepoznala, možda je bila kriva ljepljiva masa prošlosti. Što čovjeku ostane kada je zahvalan na izlasku da vidiš bar još jedan zalazak? U njenim borama bilo je nešto starije i od njenih najdubljih sjećanja, toliko staro da to pamti jedino Sunce na zalasku.

  

Opširnije: Sposobnost stvaranja vitamina C

Write comment (1 Comment)

Kratka priča o HIV denialism.

Virus375Pred puno godina, jedna od mojih prvih popularno-znanstvenih objava bavila se podrijetlom i različitim grupama HIV virusa. Članak, uz slajdove, bio je neutralan i nekonfliktan. Bilo je to doba kada se dopaminska agresija na društvenim mrežama tek rađala, ali bio sam iznenađen ne malim brojem komentara „kako je nemoguće da priroda napravi tako nešto“, „kako je to nastalo u laboratorijima“ i naravno kako je to sve urota. Danas sam zahvalan na tim reakcijama, pripremile su me na svijet koji će tek doći, premda su sve reakcije bile pristojne (danas bi bile puno ružnije/će biti puno ružnije).

 

 

 

Opširnije: Kratka priča o HIV denialism.

Write comment (0 Comments)

Medicina: tama sa puno nade

petrolejka

Cijelu je noć lomila prste, gledajući taj kruščić kojeg je nedavno rodila. Gledala je vlastito dijete i mrzila ga, mrzila kako majka ne bi smjela. Šutjela je, nikom nije rekla, ponoć, dva ujutro, četiri ujutro, sve bi radila da privid bude potpun, njega, hranjenje, osmjesi, nije rekla mužu. 

 

Opširnije: Medicina: tama sa puno nade

Write comment (0 Comments)

Preko 95% svetske populacije ima zdravstvene probleme, sa trećinom koja pati od više od pet bolesti

z2U engleskom medicinskom časopisu 'The Lancet', jednom od najprestižnijih i najpoznatijih časopisa opšte medicine u svetu, koji je stekao reputaciju koja prevazilazi stroge medicinske okvire, iznet je grozan podatak za 2013. da samo jedan od 20 ljudi u svetu (4,3%) nije imao nikakav zdravstveni problem, a da trećina globalne populacije (2,3 milijarde ljudi) pati od više od 5 poremećaja. Pokušaću da prenesem glavne odrednice iz velike analize iz studije 'Global Burden of Disease Study'(GBD) koja je objavljena u 'The Lancetu'.

 

Opširnije: Preko 95% svetske populacije ima zdravstvene probleme, sa trećinom koja pati od više od pet bolesti

Write comment (0 Comments)

Ne postoje "muški" i "ženski" mozak

silueteNauka nas je do sada učila da postoje muški i ženski mozak iz čega su proizašle teorije da se muškarci bolje snalaze u prostoru, dok žene mogu da rade više stvari odjednom. Međutim, prvo istraživanje polnih razlika sprovedeno na površini čitavog ljudskog mozga pokazalo je da "muški" i "ženski" mozak ne postoje, tvrdi studija sa univerziteta u Izraelu.

Opširnije: Ne postoje "muški" i "ženski" mozak

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Boris Saksida said More
  Pozdrav i čestitke svima !!!!!!lp Boris 5 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm,....najprije....izvinite što nisam... 6 sati ranije
 • Rekreativac said More
  Čitam tekst i osmeh mi na licu, kao da... 17 sati ranije
 • Zvezdobrojac said More
  Odličan kamp, odlično takmičenje i... 19 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm.....baš lepo,Jurij malo osiveo,malo... 1 dan ranije

Foto...